Cvijanović: SDA da usmjeri energiju na građenje dobrih odnosa, a ne na traženje neprijatelja

21
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da bi SDA bilo bolje da usmjeri energiju u građenje dobrih odnosa u i van BiH, a ne da stalno traži neprijatelje i pravi nered uzurpiranjem od nekoga nešto što mu je dato Ustavom.

Cvijanovićeva je istakla da SDA nema pametnijeg posla nego da traži krivca u nekome drugom, a u stvari su najveći kočničar pravog razvoja i izgradnje dobrih odnosa u BiH.

– Bilo bi dobro da je SDA neko ko promoviše zajednički život na način u kojem se neće uzurpirati od nekoga nešto pa govoriti o zajedničkom životu, nego da ste neko ko može da se pridrižava onoga što je rekao Dejtonski sporazum – rekla je Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a.

Komentarišući optužbe SDA na račun SNSD-a i HDZ-a, ali i Srbije i Hrvatske, a koje su navedene u dokumentu SDA objavljenog u pojedinim medijima, ona je naglasila da je riječ o jednom u nizu političkih pamfleta, ali da ne treba ignorisati niti umanjivati, određene implikacije koje mogu proizvesti dokumenti ove stranke.

Cvijanovićeva je podsjetila na raniji plan SDA o BiH bez entiteta, a za šta je izostala reakcija predstavnika međunarodne zajednice, dok se svaka izjava predstavnika Srpske smatrala antidejtonskom iako je promovisala izvorni Dejtonski sporazum.

– Bolje bi bilo da ulože snagu i energiju u to kako graditi dobre odnose sa Srbima i Hrvatima u BiH umjesto da stalno prave neke planove koji izlaze izvan okvira Dejtonskog sporazuma, konstitutivnosti, ravnopravnosti i svega onoga što treba da omogući normalan život – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Ribniku.

Ona je ponovila da je politika SDA već prepoznata po tome da su najveći pokretači određenog nemira i nereda u regiji i umjesto da poprave određene odnose sa susjedima i prave dobru regionalnu saradnju – uvijek su usmjereni protiv toga.

– Brojni su napadi na Srbiju kad želi da investira u BiH, kada želi da pruži ruku pomirenja onda dobijete kamenovanje predsjednika, da kažem pokušaj ubistva. Nakon toga imate situaciju da nemate nikoga da dođe i kaže ko su počinioci, niti da se bavi ozbiljnom istragom a pogotovo da tu istragu privede kraju i one koji su krivi privede pravdi – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su česte kritike SDA i prema Hrvatskoj i projektima u vezi sa tom zemljom.

– Oni (SDA) funkcionišu na način da moraju stalno da imaju nekog neprijatelja, ali smatram da u ovoj regiji treba da se smire tenzije, da vidimo na koji način možemo sarađivati, šta su regionalni projekti koji su od značaja svima nama i da na taj način gledamo kako možemo pomoći svemu onome što je opšti razvoj – zaključila je Cvijanovićeva.

U dokumentu SDA, koji su objavili pojedini mediji u FBiH, Srbija i Hrvatska su optužene da rade suprotno Dejtonu, te se ističe „potreba podrške SAD, Velike Britanije i EU da privole Srbiju i Hrvatsku da poštuju Dejton“.

SDA naglašava da BiH „trpi blokade od SNSD-a i HDZ-a“, te predlaže simetrična rješenja u ovlaštenjima predsjednika i potpredsjednika entiteta, kao i u vezi s Domom naroda FBiH i Vijećem naroda Republike Srpske.