Cvijanović: Šmit otvoreno opstruiše dogovore demokratski izabranih predstavnika

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ocijenila je kao prvorazrednu glupost izjavu Nijemca Kristijana Šmita da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik „potpiše izjavu o lojalnosti državi BiH“, te poručila da će Šmit najveći doprinos evropskom putu, stabilnosti i napretku BiH dati kada zauvijek ode iz BiH.

– Suočeni sa morem gluposti koje je Nijemac izrekao, ovo je ipak prvorazredna – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se Šmit u BiH ponaša kao dežurno smetalo i osoba koja otvoreno opstruiše dogovore demokratski izabranih predstavnika naroda.

– Njegov cilj nije uređena, već politička nestabilna BiH, u kojoj će moći da lovi u mutnome i tako pravda svoje nelegalno prisustvo i basnoslovnu platu o kojoj bi u Njemačkoj mogao samo da sanja – naglasila je Cvijanovićeva.

Zbog toga, dodala je ona, sada izmišlja izjave o lojalnosti i slične besmislice koje nemaju nikakvu ulogu, osim da dižu političku temperaturu i dodatno komplikuju odnose u BiH.

– On nije u poziciji da postavlja crvene linije niti da se miješa u političke procese u BiH, jer je to posao domaćih institucija i demokratski izabranih lidera, a ne njegov, niti bilo kojeg stranca – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Šmit nije portparol EU ni predstavnik institucija EU niti ima bilo kakvu ulogu u procesu evropskih integracija.

– Najveći doprinos evropskom putu, a i stabilnosti i napretku, Šmit će dati onog trenutka kada spakuje kofere i zauvijek ode iz BiH – rekla je Cvijanovićeva.

Šmit je rekao da, ako u martu budu otvoreni pregovori BiH sa EU, onda oni moraju biti povezani sa izjavom Dodika o lojalnosti BiH.