Cvijanović: Srpska ekonomski i politički na dobrom putu

12
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da su institucije Srpske sposobne, ozbiljne i pomažu građanima, te da je Republika ekonomski i politički na dobrom putu.

– Moramo u ovom vremenu biti realni i mislim da većina ljudi razumije šta je Republika Srpska i zna da samo zajednički možemo uspjeti. U kontinuitetu pomažemo privredi, Srpska nema problema u funkcionisanju i tako će ostati – rekla je Cvijanović.

Govoreći o novčanoj pomoći Vlade Srpske boračkim kategorijama i penzionerima, te zamjerkama opozicije na ovakvu odluku, Cvijanović je rekla da ukoliko opozicija ima mogućnost da navedenim kategorijama uruči po 100, 500 ili 1.000 KM neka to i urade.

– Vlada vodi razgovore sa socijalnim partnerima, dogovara se i predočava im kako može da interveniše. Opozicija živi u svom svijetu i pojma nema šta se dešava u komunikaciji institucija i različitih društvenih grupacija – navela je Cvijanovićeva i podsjetila da se stotine miliona KM godišnje iz budžeta Srpske troše na unapređenje statusa boračkih kategorija i penzionera.

Prema njenim riječima, važno je da se razumije da je Vlada partner različitih grupacija i sa njima iznalazi rješenja.

Komentarišući mogućnost podizanja optužnice u slučaju „Dobrovoljačka ulica“, Cvijanovićeva je istakla da do podizanja optužnice neće vjerovati u pravdu, jer je ona u BiH selektivna.

– Reforma pravosuđa je prijeko potrebna. Do sada se vodila na način da se nešto prenese na nivo BiH, a kakva je suština nema veze. Kada je riječ o suđenjima u predmetima ratnih zločina postoji matrica koja je politički zadata na početku posljednjeg rata, što je, vjerujem, plaćeno – rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da stranci imaju licemjeran odnos prema žrtvama rata, što narod ne može da trpi.

– Visoki predstavnik Valentin Incko kaže – kriva Republika Srpska. Nije kriva Srpska, nego on i njegovi prethodnici koji su uništavali Ustav. Zbog svega moramo pričati o budućnosti Republike koja je okvir za našu djecu i sve generacije koje žele da žive u miru i u uređenom sistemu – rekla je Cvijanović.

Ona je napomenula da je u BiH neophodan dijalog, ali da ga političari iz Sarajeva neće često pod uticajem stranaca i da je nedopustiva ratnohuškačka priča lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Kada je riječ o sjećanju na jasenovačke žrtve i obilježavanju stradanja u sistemu ustaških logora, Cvijanovićeva je rekla da će 8. maja biti u Donjoj Gradini, gdje će biti iskazano poštovanje prema stravičnom broju nevinih žrtava.