Cvijanović: Srpska ima pravo da se usprotivi oduzimanju nadležnost

23
Foto: SRNA

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da institucije Srpske imaju pravo da se usprotive dugogodišnjim nastojanjima bošnjačkim političara da se Srpskoj oduzmu nadležnosti.

Cvijanovićeva je izjavila novinarima da se to ranije radilo preko visokog predstavnika, a sada odlukama Ustavnog suda BiH kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku zabranjuje i proglašava neustavnim i proglašava državnom imovinom.

– U tom sudu su tri strane sudije koje su dio pomenute glasačke mašinerije koja po pravilu radi na štetu Srpske, izlazi iz svog mandata i ne štiti ustavnost, već normira i donosi neka pravila koja služe izmjeni Dejtonskog ustavnog sistema – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da Srpska neće više da trpi atmosferu u kojoj svakodnevno treba da rasipa energiju i da se brani od nekih napadača“.

– Želimo da radimo svoj posao, a to je da pokušamo zajedno unaprijediti nešto na ekonomskom, socijalnom i infrastrukturnom planu. Ovo što se dešava je frustrirajuća situacija. Sve što se radi u Srpskoj uvijek je reakcija na nečiju akciju i zadovoljna sam što naše institucije znaju svoj posao, a to je da rade u interesu građana i da u kriznim političkim vremenima donose prave odluke – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je razočaravajuća činjenica da u BiH ne postoje partneri, pa i znanje, da se uradi bilo kakva stvar u okviru BiH, zbog čega postoje dugogodišnji i nepotrebni zastoji kada je riječ o infrastrukturnim i privrednim projektima.

Cvijanovićeva je istakla da se u svemu što o postupcima Srpske kažu federalni političari uvijek osjeti posebno stanje histerije, te da su te reakcije prepoznatljive i očekivane.

– Neobično je da političar tog kalibra (lider SDA Bakir Izetbegović) priča da neko vrši uslovljavanje kada su oni svu svoju političku borbu i rad koncipirali upravo na uslovljavanju – pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su bošnjački političari na tom planu i djelimično odradili formiranje vlasti na nivou BiH i Savjeta ministara.

– Oni su Savjet ministara ostavili bez poluga za provođenje određenih politika. Dakle, oni su uslovili taj proces i kada je riječ o kadru. Ta atmosfera je kompletno trula i ovdje, ili se stvari moraju postavljati na pravi način i krenuti ispočetka, ili će biti veoma teško pričati o bilo kakvim zajedničkim aktivnostima i poslovima – poručila je Cvijanovićeva.

Ona je odbacila optužbe bošnjačkih političara da predstavnici Srpske blokiraju rad zajedničkih institucija BiH.

– Šta ima tamo da se blokira. Tamo je sve godinama paralisano, zamrznuto, neinventivno, nekreativno, nespremno za dogovor, nefunkcionalno i blokirano. Više od godinu dana bilo je blokirano uspostavljanje vlasti a onda je to urađeno djelimično – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su bošnjačke partije navikle da kukaju, da strancima pričaju da neko ugrožava BiH i da svu svoju mržnju pokazuju prema Srpskoj.

– Kakav je to ambijent i kako neko misli da neke institucije treba da opstanu samo zato jer će ih štititi neki stranac? Valjda neko treba pokazati interes da radi ako zaista želi da gradi državu i da je čuva – konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da je ponosna što u Republici ne stanuje nikakva mržnja.

– Hoćemo da razvijamo Srpsku i nije nam smetnja niko ko hoće da poštuje Republiku – poručila je Cvijanovićeva.

Donosićemo odluke u interesu građana

Predsjednica Srpske izjavila je da su institucije u Srpskoj ozbiljne i donosiće odluke u interesu građana. Cvijanovićeva je istakla da Republika Srpska nije remetilački faktor i neće da joj se oduzimaju nadležnosti i smanjuje ustavni kapacitet.

– Nećemo da nas blokiraju u ekonomskom i socijalnom razvoju, što se uporno radi godinama, i nećemo da se svaki dan od nekoga moramo braniti jer nismo krivi. Nećemo da živimo u takvom ambijentu i ako hoćete razgovor i dogovor tu smo, ukoliko nećete i mislite da nas non-stop kinjite i prljate, i da ćemo tako nešto podnositi – onda je to pogrešno – rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da, kada Republika Srpska saopšti šta želi, druga strana kaže: „Nemojte nas uslovljavati“.

– U ovakvim političkim okolnostima, ambijentu i hroničnim problemima, ne samo u BiH, nego u regionu, institucije mogu da donesu odgovarajuće odluke, zauzmu potrebne stavove i nađu izlaz iz postojeće situacije. U svim odlukama Srpska uvijek u prvi plan stavlja kao model rada – opciju razgovora, pregovora i dogovora – dodala je Cvijanovićeva.