Cvijanović: Srpska pokazuje sposobnost institucija

11
Foto: Miomir Jakovljević/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je nabavka 15 sanitetskih vozila za zdravstvene ustanove jedan od načina da Srpska pokaže sposobnost svojih institucija, u ovom slučaju Vlade, da interveniše prema svim onim sektorima koji su važni za zdravlje građana, ali i za funkcionisanje cjelokupnog sistema.

– Ovo je podrška koja ide u kontinuitetu. Nekada se ona ogledala kroz izgradnju strateški važnih objekata, novih bolnica, tako da u svakoj našoj regiji imamo modernu bolnicu koja pruža adekvatne uslove i našim pacijentima i našim zdravstvenim radnicima – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon dodjele saniteta rukovodiocima zdravstvenih ustanova širom Srpske.

Prema njenim riječima, tu su i mnogobrojne sanacije, rekonstrukcije domova zdravlja, ali paralelno s tim i izdavajanje sredstava da bi se obezbijedila adekvatna oprema, te, kao i u ovom konkretnom slučaju, odgovarajuća sanitetska vozila.

– Republika time pokazuje i svoj kapacitet i sposbnost da reaguje, da se razvija, da interveniše u onim oblastima u kojima je to potrebno. Sigurna sam da će ovo u značajnoj mjeri olakšati opštinama kojima su dodijeljena vozila – navela je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da današnji događaj pokazuje sposobnost Vlade da investira u nova vozila.

– Ovo je investicija, kako god to ko gledao – rekao je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska na ovaj način pokazuje svoju sposobnost da gradi novo, kupuje novo, investira u novo.

Foto: Miomir Jakovljević/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Radovan Višković rekao je da Vlada u kontinuitetu, već desetak godina, ulaže u zdravstveni sistem, što se pokazalo kao više nego ispravna odluka, pogotovo u godinama kovida, kada je Srpska imala spremne zdravstvene kapacitete.

– Često sam sebi postavljao pitanje šta bi se desilo u Republici Srpskoj da nismo imali takve investicije u nekom prethodnom periodu, gdje bi i na koji način zbrinuli sve pacijente oboljele od kovida – rekao je Višković.

Foto: SRNA

Višković je dodao da će Vlada nastaviti da ulaže u zdravstvo u punom kapacitetu, ističući gradnju bolnica u Trebinju, Doboju i Zvorniku.

– Čekamo projektnu dokumentaciju za bolnicu u Prijedoru, renovira se bolnica u Gradišci, kao i u Foči, tako da Srpska sigurno neće stati sa investicijama u zdravstveni sektor dok ne zaokruži sve potrebe Republike Srpske, od Trebinja do Novog Grada – naglasio je premijer Srpske.

Foto: SRNA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da je 15 saniteta dodijeljeno zdravstevnim ustanovama širom Srpske u skladu sa njihovim potrebama.

– U posljednje tri godine obezbijeđeno je 45 saniteta. Ovo je samo dio opreme koji Vlada Srpske ulaže u zdravstveni sistem. Kontinuirano radimo na opremanju i izgradnji novih objekata, od ambulanti do bolnica, tako da nesmanjenom brzinom ulažemo ogromne kapacitete u naš zdravstveni sistem – naglasio je Šeranić.

On je dodao da su ti kapaciteti omogućili Republici Srpskoj da adekvatno odgovori na izazove koje je u posljednje dvije godine donijela pandemija.

Foto: SRNA

Sanitetska vozila ukupne vrijednosti 1.601.955 KM obezbijedila je Vlada Srpske, a dodijeljena su za Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, Bolnicu „Sveti vračevi“ u Bijeljini, te za domove zdravlja u Banjaluci, Berkovićima, Bratuncu, Vlasenici, Derventi i Istočnom Sarajevu.

Vozila su obezbijeđena i za Specijalnu bolnicu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“ u Kozarskoj Dubici, Bolnicu „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru, te za domove zdravlja u Milićima, Mrkonjić Gradu, Nevesinju, Prijedoru i Sokocu.