Cvijanović: Ustavni sud BiH nastavio da se politički obračunava jer želi da sačini novi ustavni sistem

12
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Ustavni sud BiH nastavio da se politički obračunava jer želi da sačini novi ustavni sistem u BiH.

Nakon što je Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o neprimjenjivanju odluke Valentina Incka o zabrani negiranja genocida, Cvijanovićeva je rekla da Republika Srpska ide dalje.

– Imamo svoje zakone i donosimo sve što je u našoj nadležnosti u skladu sa Ustavom. Tako ćemo raditi, uloga domaćih institucija jeste da kreiraju rješenja, a ne da to rade stranci – izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Stanarima.

Cvijanovićeva tvrdi da su određeni procesi u pravosuđu BiH da se operu biografije jednih, a da se okrene protiv drugih, te da je primjer retroaktivna primjena zakona u procesuiranju ratnih zločina.

– Ustavni sud BiH je trebalo da proglasi neustavnom intervenciju nekadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka na Krivični zakon BiH zato što nije bio ovlašćen po međunarodnom pravu, ali i po Dejtonskom mirovnom sporazumu da donosi bilo kakve izmjene i dopune zakona niti da ih nameće – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da Incko nije bio ovlašćen da sankcioniše ljude ali je to ovlašćenje sam sebi pribavio.

– On nije smio da sankcioniše i legalne organe koji imaju pravo da donose zakone – kategorična je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da visoki predstavnik nije ovlašćen po međunarodnom pravu, pogotovo domaćem, da donosi zakone niti da ih mijenja.

– Navikli smo na ovakve odluke Ustavnog suda BiH, dešavaju se u nizu s namjerom da bude sačinjen novi ustavni sistem, a ne da se poštuje Ustav. Jednostavno, riječ je o političkom obračunu – rekla je Cvijanovićeva i dodala da je donesena još jedna politička odluka u nizu.