Cvijanović: Zajednički aranžmani SNSD-a i SDA mogu da funkcionišu samo uz saglasnost

25
Foto: SRNA

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da zajednički aranžmani SNSD-a i SDA mogu da funkcionišu samo ako o njima postoji saglasnost, a nikako na ucjenama.

Ocjenjujući da saradnja SNSD-a i SDA nikada nije bila „super dobra“, Cvijanovićeva je rekla da svaka stranka ima svoju agendu, na osnovu kojih se nastoje usaglasiti neke stvari.

Cvijanovićeva, koja je i predsjednica Republike Srpske, rekla je za Federalnu televiziju da nisu tačni navodi da saradnja između ove dvije stranke postoji samo kada se vrše imenovanja jer se u praksi vidi da dvije stranke ne sarađuju na tom planu.

Kada je riječ o odgađanju imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, Cvijanovićeva je navela da je to pitanje za SDA i zvaničnike te stranke i naglasila da se ovo imenovanje ne može dovoditi u vezu sa zahtjevima SDA da se Senad Bratić vrati na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

– Dogovor za nivo BiH je postignut i on ni na koji način nije „skopčan“ ni sa jednim ni sa drugim entitetom . poručila je Cvijanovićeva i navela da kao što SDA ima aspiracije da ima svog potpredsjednika Narodne skupštine Srpske, tako i SNSD ima aspiracije da ima potpredsjednika Federacije BiH.

Ističući da je nezadovoljstvo Srba zastupljenošću i položajem u FBiH veliko, Cvijanovićeva je konstatovala da za to nisu krivi Srbi ni SNSD, nego hrvatski i bošnjački političari.

– Svako u svom dvorištu da pospremi i da vidimo šta zajedno možemo da pospremimo, tad će biti bolje. Dok jedni drugima prebacujemo, nema tu sreće – rekla je Cvijanovićeva i dodala da će svi u FBiH koji žele dobro BiH riješiti pitanje održavanja izbora u Mostaru i pitanje segregacije u školi.

Ona je istakla da je za rješavanje bitnih pitanja u BiH neophodan unutrašnji dogovor konstitutivnih naroda i ostalih, bez nametanja.

– Nema novog Dejtona, nema novog preslagivanja. Nema aktera u svijetu koje to nešto posebno interesuje. Njih interesuju mir, napredak, stabilnost – poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, oni koji neće da ispunjavaju ono za šta su zaduženi, kao i oni koji ne poštuju ustav i potrebe drugih, za nju su izdajnici.

– Ovdje imate opterećenje da maltene svaki dogovor ili svaki projekat koji želite da napravite, uvijek neko koči. To je okvir u kome ne možete biti uspješni. Uspješni ste onda kada kažete „ovo je ustav, u njemu postoji BiH, u njemu postoje tri konstitutivna naroda i dva entiteta“ – naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske ocijenila je da u BiH postoji namjerno nastojanje da se sistem pokaže nefunkcionalnim, kako bi ga neko sa strane mijenjao.

– Pa neće ga mijenjati, dok nemate saglasnost svih naroda ili dok ne dođe neka garnitura koja će pristati na to – poručila je Cvijanovićeva.

Ona se osvrnula i na praksu da kad god neko iz susjedstva ukaže na bilo koji problem u BiH, uslijedi „orkestrirana vriska“.

Kada je riječ o odnosu Srbije prema Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je naglasila da Srbija treba da brani Srpsku političkim sredstvima kad postoji neki problem.

Predsjednica Srpske istakla je da jako poštuje ono što Srbija radi, uz iskazano poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, i podsjetila da je zvanični Beograd mnogo puta rekao da će poštovati svaki novi aranžman u BiH ukoliko su sve strane zastupljene u njegovom dogovaranju.

– Nisu nikada rekli „poštovaćemo ono što hoće Republika Srpska“, a da bude protiv nekog. Neće nikada ni reći, što nekom trećem smeta – naglasila je Cvijanovićeva i zaključila da jako smeta invazivni pristup političkog Sarajeva, koje očekuje da mu se svi prilagođavaju i koje sve ogovara.