Cvijanović: Zbog blokade novca MMF-a Srpska treba da traži pravnu zaštitu

33
Foto: M. Tabaković/Avaz.ba

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ne očekuje ništa specijalno od sjednice Upravnog odbora Centralne banke BiH jer su svjesni da je do blokade pristupa sredstvima MMF-a od 330 miliona evra došlo zbog toga što ne postoji dogovor bošnjačkih i hrvatskih partija radi problema u okviru Federacije BiH (FBiH), odnosno dijeljenja novca između federalnog nivoa i kantona, te da Srpska treba naći načina da se pravno zaštiti.

– U suštini to je težak politički nesporazum ili problem koji tamo postoji godinama i on se sada nažalost odrazio i na ovaj aranžman – rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je istakla da Republika Srpska zbog tako nesređenih odnosa trpi štetu.

– Ovdje postoje neprincipijelne stvari – prva je da mjesec dana stoji novac koji je dodijeljen, a druga stvar jeste da mi moramo plaćati obaveze za taj novac, odnosno kamate za novac koji nismo povukli. Republika Srpska aspolutno zbog tako nesređenih odnosa trpi štetu i mislim da moramo preduzimati određene pravne radnje i zaštitisi sebe jer ne bismo ušli u pravljenje takvog aranžmana da smo mislili da će iza toga biti ovakve špekulativne stvari, smicalice i prevarantska priča – poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Republiku Srpsku ne interesuju nesređeni odnosi u okviru FBiH.

– Ako smo sa nekim sjeli i dogovorili se, definisali i potpisali Pismo namjere, napravili sve što je vezano za taj aranžman, očekujemo da povučemo sredstva, inače ne bismo razgovarali i smatrali da imamo nekoga za partnera da se dogovaramo – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da u kratkom roku ne očekuje nikakve pomake i da smatra da se u pravnom smislu Republika Srpska mora zaštititi.