Cvijanović: Obezbijeđeno 500.000 KM za renoviranje dva najveća banjalučka vrtića

49
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je vrtić „Ježeva kućica“ u Banjaluci punih sedam decenija bio i ostao drugi dom brojnim generacijama djece iz svih dijelova grada, a danas u njemu svakodnevno boravi 48 mališana.

– Zadovoljstvo mi je što sam večeras sa vama i što zajednički obilježavamo jednu značajnu godišnjicu, kako za najstariji banjalučki vrtić, tako i za istoriju predškolskog obrazovanja u Banjaluci – rekla je Cvijanovićeva u obraćanju na svečanoj akademiji u Kulturnom centru Banski dvor povodom obilježavanja 70 godina najstarijeg banjalučkog vrtića „Ježeva kućica“ i krsne slave Sveti Nikola.

Predsjednik Republike je podsjetila da je ovaj vrtić osnovan davne 1949. godine, a prvi mališani koji su u njemu boravili bila su djeca radnika Fabrike duvana koja se nalazila u neposrednoj blizini vrtića.

– Ponosna sam na to što najstariji gradski vrtić svoj 70. rođendan dočekuje u novom ruhu, sa saniranim krovom, renoviranom fasadom i zamijenjenom stolarijom, tako da će djeca ubuduće imati mnogo bolje uslove za boravak u ovoj predškolskoj ustanovi – naglasila je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Imajući u vidu značaj predškolskog obrazovanja za razvoj i vaspitanje djece tog uzrasta, rekla je predsjednik Republike, institucije Srpske su čvrsto opredijeljene da se, zajedničkim nastojanjima republičkih i lokalnih vlasti, svim mališanima u Srpskoj obezbijede adekvatni uslovi za smještaj u predškolskim ustanovama.

– S tim ciljem večeras želim da najavim da će iduće godine, uz podršku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju kroz projekat ‘Energetska efikasnost u javnim zgradama’, biti renovirana dva najveća banjalučka vrtića. Riječ je o vrtićima ‘Naša djeca’ koji se nalazi u centru grada i ‘Neven’, u naselju Obilićevo, u kojima ukupno boravi više od 500 najmlađih Banjalučana. Za ovu namjenu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 500 hiljada KM – istakla je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Ona je dodala da već godinama, kabinet predsjednika Republike, samostalno, ili u saradnji sa Vladom Republike Srpske, pomaže izgradnju novih ili sanaciju postojećih vrtića širom Republike, na zadovoljstvo mališana, njihovih roditelja, vaspitača i drugih zaposlenih u predškolskim ustanovama.

– Na području Banjaluke, u okviru Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, trenutno postoje 24 vrtićka objekta, u kojima boravi više od 2.200 mališana. Naša namjera jeste da pobošljamo postojeće kapacitete, ali da istovremeno izgradimo i nove, kako bi u najvećem gradu Srpske u narednih nekoliko godina bilo dovoljno smještaja za svu djecu predškolskog uzrasta, ali i da na isti način tretiramo sve naše opštine i gradove – navela je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Ona je rekla da je na tom planu do sada urađeno mnogo, a trenutno je u Banjaluci u toku izgradnja još dva vrtića u naselju Starčevica, kao i tronamjenskog objekta na Petrićevcu, koji finansira Vlada Srbije, a u okviru kojeg će biti izgrađen i dječiji vrtić.

– Briga o najmlađima mora da bude trajni prioritet institucija Srpske, republičkih vlasti, kao i lokalnih zajednica. Ne smijemo dozvoliti da velike političke teme i svakodnevni problemi sa kojima se na tom polju suočavamo zasjene najvažniji cilj i osnovnu svrhu našeg političkog djelovanja, a to su naša djeca koja predstavljaju budućnost Republike Srpske – ocijenila je predsjednik Republike.

Foto: SRNA

Ona je naglasio da je to i smisao Programa demografske obnove Republike Srpske, koji je pokrenut ne samo da bi se podstaklo rađanje i pozitivan prirodni priraštaj, već i da bi istovremeno obezbijedili adekvatne uslove za porodicu, roditeljstvo, te rast i razvoj djece.

– U tom procesu, predškolsko obrazovanje ima veoma značajnu ulogu i zbog toga je od presudne važnosti da u Srpskoj imamo dovoljno uređenih vrtića, kao i stručan kadar koji će se brinuti o najmlađim stanovnicima Republike Srpske. Ovo je prilika da zahvalim svim radnicima koji neumorno rade u našim predškolskim ustanovama i na doprinosu koji daju u procesu socijalizacije, obrazovanja i vaspitanja naših najmlađih generacija – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike čestitala je 70. rođendan vrtiću „Ježeva kućica“, djeci, roditeljima i svim zaposlenima, uz želju da iz njega bude ispraćeno još mnogo generacija.