Da li je Dragana Čavka Bošnjakinja: Klub Bošnjaka traži da to dokaže

13
Foto: Dragana Čavka

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je danas mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa (veto) zbog imenovanja Dragane Čavke u Upravni odbor Radio-televizije Republike Srpske, u koji je izabrana kao pripadnica bošnjačkog naroda.

Kako je potvrdio za „Nezavisne novine“ Alija Tabaković, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske, smatraju da je ovim imenovanjem povrijeđen veto Bošnjaka, te će u sljedećim procedurama tražiti da Čavka dokaže da je Bošnjakinja.

– Klub Bošnjaka je donio odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o izboru za člana UO RTRS za osobu Dragana Čavka. Danas je bio posljednji rok da pokrenemo veto – kazao je Tabaković.

Podsjeća da po Zakonu o javnom servisu Republike Srpske, u Upravnom odboru RTRS-a moraju biti članovi iz reda Srba, Hrvata, Bošnjaka.

– Narodna skupštinaje na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja imenovala iz reda bošnjaka Draganu Čavku, koja se po našim saznanjima dosad izjašnjavala kao Srpkinja, a ona je predložena na poziciju koja pripada Bošnjacima. Slijedeći te informacije Klub Bošnjaka je odlučio da pokrene veto da bi se utvrdilo ko je u stvari Dragana Čavka, je li Bošnjakinja ili nije. Mi ne znamo njenu nacionalnost – rekao je Tabaković za Nezavisne novine.

Na ovaj način, od imenovanja Dragane Čavke u UO RTRS-a još uvijek nema ništa, jer sada slijedi proces sazivanja sjednice Vijeća naroda Republike Srpske na kojoj će se odlučivati da li je došlo do povrede veta.

Ako se utvrdi da nije, ovo pitanje ide pred Zajedničku komisiju Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda Republike Srpske, a ako i tu ne bude postignuta saglasnost, onda se sve šalje pred Ustavni sud Republike Srpske.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske 28. maja je izabrala Čavku za člana Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske, a upravo je njeno imenovanje izazvalo najviše bure u javnosti.

Dragana Čavka, ranije Ristić, bila je pomoćnica ministra turizma Republike Srpske, a do sada se izjašnjavala kao Srpkinja.

Nakon udaje za tada potpredsjednika SBB-a Admira Čavku, s prezimenom je, ispostaviće se ovih dana, promijenila i nacionalnu pripadnost.

Ona je kadar Socijalističke partije Petra Đokića.

Nakon izbora Dragane Čavke kao Bošnjakinje u UO RTRS-a, „Nezavisne novine“ su se u svom tekstu bavile time da praksa da političari koji mijenjaju svoju nacionalnost radi funkcije nije nezakonita, iako se s pravom može smatrati potpuno nemoralnom.

Naime, član II Ustava Bosne i Hercegovine propisuje da sva lica na teritoriji Bosne i Hercegovine imaju pravo na slobodu misli, savjesti i vjere i nema formalnog „objektivnog“ načina na koji se „utvrđuje“ koje nacionalnosti je pojedina osoba.

Prema tome, čim se osoba izjasni da je određene nacionalnosti, što se zakona tiče, sve je čisto. Zakoni propisuju da roditelji svojoj djeci upisuju nacionalnu pripadnost, ili tu rubriku ostavljaju neispunjenom, ali osoba u pitanju ima pravo, na osnovu svojih uvjerenja nakon sticanja punoljetstva, da u svakom trenutku svoju nacionalnost promijeni i to koliko god želi puta.

Jedino zakonsko ograničenje je da se kandidat koji se prilikom kandidovanja za neku funkciju za koju je važna nacionalna pripadnost nacionalno izjasnio, ne može izjašnjavati drugačije do isteka mandata. Ispunjavanje ove obaveze prati Centralna izborna komisija BiH. U konkretnom slučaju Čavka će zakonski gledano morati ostati Bošnjakinja dok god se nalazi na novoj funkciji, poslije čega, ako želi, može postati Srpskinja ili bilo šta drugo.

Obzirom da je ranije bilo više slučajeva promjene nacionalnog izjašnjavanja radi sticanja javne funkcije, u ime javnosti različite advokatske kancelarije ili nevladine organizacije pokretale su postupke, ali su na tu priču ombudsmani BiH stavili tačku time što su rekli da svako lice ima pravo da se po svojoj savjesti izjasni kako želi i da svoju nacionalnost promijeni u bilo kojem trenutku.