Dačić: Prijava protiv novinara Tanjuga dokaz mržnje i želje za incidentima

13
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocijenio je da podnošenje krivične prijave protiv novinara Tanjuga Marka Ivasa, koji je tokom intervjua sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem odbio da se saglasi da je u Srebrenici počinjen genocid, dokaz mržnje i želje za incidentima.

Dačić je istakao da je ova prijava još jedan dokaz zaslijepljenosti hrvatskih i bošnjačkih političara u BiH.

– Novinar Ivas trebalo je da pita Komšića da li polazimo od toga da je u Jasenovcu počinjen genocid. Komšić je izazvao međunarodni incident i BiH bi trebalo da se izvini novinaru Tanjuga. To svakako ne podiže ugled BiH. To je u stvari sramota, jer pokazuje kolika je mržnja prisutna i potvrđuje da se žele incidenti – ocijenio je Dačić.

On je ukazao da svi koji tako govore i tako se ponašaju smatraju da su Srbi ratni zločinci i da je Srbija država koja je počinila genocid.

– To je sramno. Hrvati i Bošnjaci su počinili genocid u Srbiji još tokom Prvog svetskog rata boreći se na strani Austrougarske. Isto je bilo i u Drugom svetskom ratu, da ne govorim posebno o Jasenovcu. Sada neko hoće da poredi Srebrenicu, gde je nesumnjivo počinjen zločin, koji mi ne poričemo i naša skupština je donela rezoluciju o tome – rekao je Dačić za TV „Prva“.

On je istakao da se ovdje želi poreći činjenica da su Srbi bili najveće žrtve etničkog čišćenja na prostoru bivše SFRJ.

Dačić kaže da se niko u državnom rukovodstvu Srbije nije bavio muralom generala Ratka Mladića i da je u pitanju očigledna politizacija cijele teme.

On je naveo da se zna na koji način bi trebalo da se postupa ukoliko postoji bilo šta što nije u skladu sa zakonom.

– Mi smo čak i bili previše revnosni u hapšenju onih koji su bili osumnjičeni u Haškom truibunalu. To smo radili čak i kršeći sopstveni Ustav, jer naš Ustav nije dozvoljavao izručenje optuženih za ratne zločine. Sada neko pokušava da nas okrivi za negiranje ili veličanje ratnih zločina – rekao je Dačić.