Dačić: Rezolucija o Srebrenici bila bi sraman akt

8
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da bi rezolucija o Srebrenici koju u Generalnoj skupštini UN snažno gura Zapad bila sraman akt s obzirom na istorijske činjenice i značila bi veliki pritisak na Srbe.

– Oni su sada procenili da je, uz lobiranje muslimanskih zemalja, moguće prikupiti većinu za izglasavanja te rezolucije u Generalnoj skupštini UN – rekao je Dačić.

On je naveo da rezolucija usvojena u Generalnoj skupštini UN nije pravno obavezujuća i nema istu snagu kao rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Dačić je istakao da tu rezoluciju nikada neće usvojiti Savjet bezbjednosti UN jer će Rusija ili Kina ili obje zemlje staviti veto.

On je naglasio da se Srbija u atmosferi, kada postoje veliki pritisci u vezi sa Kosovom i Metohijom i bezbjednosnom procjenom da može doći do krize u BiH, praktično nalazi u stanju neposredne opasnosti.

U osvrtu na sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o NATO agresiji na SR Jugoslaviju, koju je inicirala Rusija i koja je dva put onemogućena, Dačić je rekao da je teško u diplomatiji naći riječi za one koji sprovode takvu politiku.

– Teško je da im ne kažete da su zločinci i lažovi. NATO agresija na SRJ je agresija po međunarodnom pravu jer nije urađena po odluci međunarodnog tela – podsjetio je Dačić.

Kada je riječ o najavama Prištine da će tužiti Srbiju za ratne zločine, Dačić je rekao da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti nije kompetentan da o tome da govori jer je u to vrijeme bio u srpskom zatvoru.

– OVK je bila teroristička organizacija sve dok je nisu skinuli sa te liste i podržali u procesu proglašenja nezavisnosti Kosova – rekao je Dačić za Televiziju „Pink“.

On je naglasio da sudeći kakvo je opšte raspoloženje izgleda da jedino Srbija nema pravo da brani svoju teritoriju.

– Pojedine zemlje veoma su nepravedne prema Srbiji i zaboravljaju da je ona uvek bila lojalan partner. Zamoljeni smo od Grčke da kažemo da podržavamo teritorijalni integritet i to smo uvek radili, a oni kažu da Kosovo može u Savet Evrope. Sram ih bilo. Ljudi moraju da shvate da moramo da čuvamo naše nacionalne interese i brinemo o našem narodu i građanima – zaključio je Dačić.