Damjanović: Šmit nema šta da traži u obrazovnom sistemu Srpske

16
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Njemačka država nije nadležna za obrazovni sistem njemačkih provincija, pa Kristijan Šmit nema šta da traži u obrazovnom sistemu Srpske, jer je obrazovanje u nadležnosti entiteta, izjavio je direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović.

– Zaista moramo biti oprezni i u svakom trenutku reagovati na ovakve stvari. U Njemačkoj centralna vlast nema ništa sa nastavnim programom, ne znam odakle iskusnom političaru kao što je Kristijan Šmit ovakva ideja – rekao je Damjanović, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Damjanović navodi da su Srbi u bošnjačkim udžbenicima okarakterisani kao „genocidaši“ i „agresori“.

– Činjenice su da kažemo kako se raspala Juglosavija, kako je nastala Republika Srpska, šta dobijamo Dejtonskim mirovnim sporazumom i to je istina. O kvalifikacijama rata ne pišemo, ali ne smijemo dozvoliti da učenici osnovnih i srednjih škola to ne znaju – izjavio je Damjanović.

Doktor istorijskih nauka Nemanja Dević, rekao je da je srpski narod konstitutivni narod u BiH i da je vrijeme da svi zajedno, narod i institucije dignu glas, pogotovo kada je u pitanju ovakva stvar.

Dević ističe da izjava Šmita nije ništa više nego produžetak politike Benjamina Kalaja i da se plaši kako bi taj udžbenik uopšte izgledao.

– Zaista se plašim kako bi taj udžbenik izgledao, razmislite samo kako bi bila predstavljena Nevesinjska pušta, pucanj Gavrila Principa, kao i niz ostalih značajnih događaja – naveo je Dević za RTRS.

Dević ističe kako je izjava Šmita veliki udarac na identitet srpskog naroda i da za cilj ima samo da nam sudi.

– Cilj jeste da se rekonstruiše naša sadašnjost, prekrojava prošlost i oblikuje budućnost – dodao je Dević.