Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

31
Foto: Srpska vojska u pokretu

Danas se obilježava Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Veliki rat.

U Srbiji, koja je u Prvom svjetskom ratu podnijela srazmjerno najveće žrtve, ovaj se datum obilježava kao državni praznik od 2012. godine.

Praznik će biti obilježen centralnom državnom ceremonijom polaganja vijenaca, a predsjednik Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama koji su se istakli tokom borbe na suzbijanju virusa korona.

Povodom Dana primirja, skulptura „Slijepi guslar“, djelo vajara Paška Vučetića, koju su Austrougari uklonili 1916. godine kada su uništili spomenik voždu Karađorđu, poslije 104 godine biće vraćena na Kalemegdan, u blizini Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Beogradskoj tvrđavi.

Kao glavni motiv za amblem Dana primirja koristi se cvijet Natalijina ramonda.

Riječ je o ugroženoj vrsti cvijeta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže, na najvišem vrhu Kajmakčalana, na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

Prostire se na nadmorskim visinama od 350 do 2.200 metara i raste na izuzetno nepristupačnim mjestima, uglavnom u klisurama, na krečnjačkim stijenama gdje je suvo i hladno.

Zbog toga se povezuje sa Velikim ratom jer su se upravo u ovakvim oblastima odvijale prelomne bitke u završnici rata. Posebno je zanimljivo što Natalijina ramonda spada u drevne, praktično fosilne vrste.

Simbolika cvijeta je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena.

Cvijet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je kao cvijet feniks, odnosno čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može da oživi, što ukazuje i na vaskrsnuće srpske države iz pepela poslije Prvog svjetskog rata.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Dan primirja u Prvom svjetskom ratu veliki datum za srpsku istoriju, jer je poslije četiri godine golgote srpski narod, uz velike žrtve, uspio da ostvari istorijsku pobjedu nad neprijateljem.