Obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

22
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Na Savskom trgu u Beogradu održana je centralna manifestacija u okviru obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

Svečanosti kod spomenika Stefanu Nemanji prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić, te članovi vlada Srbije i Srpske.

Manifestaciji su prisustvovali i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predstavnici Srba iz regiona, kulturnih i naučnih institucija, ličnosti iz svijeta kulture i brojni građani.

Vučić: Ovo je praznik našeg identiteta

Predsjednik Srbije pozdravio je državni i crkveni vrh i prisutne građane. Podsjetio je na slavnu istoriju srpske vojske.

– Kralj Petar Prvi Karađorđević, uručio je juna i novembra 1911. godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci. Nijedna, ponavljam nijedna, od tih zastava nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja. Junaci kojima je povjeren zadatak da se staraju o tim zastavama, prošli su sve bitke balkanskih i Prvog svjetskog rata, da bi baš na današnji dan 1918. godine jurišajući ispod tih barjaka pobjedonosno krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava im – kaže predsjednik Vučić.

Dan srpskog jedinstva obilježavamo zbog svih koji su živote dali pod srpskom zastavom – dodao je on.

Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Vučić je objasnio zašto je Srbija izabrala 15. septembar za Dan srpskog jedinstva.

– To je praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura, tradicija, vjera, ali i vrijednosti na kojima počiva čitavo društvo, vrijednosti koje jednu državu čine civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna šta joj je i zašto činiti. Datum koji smo izabrali, 15. septembar, je datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kojem, zajedno, leže i naš bol i naša slava, koji čine prvi dio one Renanove definicije nacije, po kojoj je ona zasnovana na zajedničkoj patnji, slavi u prošlosti, i zajedničkom planu za budućnost – rekao je obraćajući se na Trgu.

Tog 15. septembra, kaže, jedini plan je bila sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule uz čuvenu naredbu Živojina Mišića: „U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!“ Taj dan je bio prvi u nizu istih takvih plebiscita, na kojima smo, bez obzira na krvavu cijenu, birali, nanovo i nanovo, Srbiju i njenu slobodu. I danas je, baš zato, važno, da slaveći sve žrtve, svaku kap krvi koju su prolili, svaku kost koju su posijali, na još jednom plebiscitu usvojimo svoj novi plan za budućnost. Onu u kojoj ćemo stajati pod istom zastavom, znajući da je ona zastava slobode, i zastava mira, a pogotovo zastava budućnosti.

Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

– Zastava našeg jedinstva u namjeri da sačuvamo identitet i pravo da budemo to što jesmo, jedan te isti narod, koji ne želi da bilo šta od bilo koga uzme, da bilo koga ugrozi, nego samo da za sebe izdejstvuje isto ono pravo koje priznaje drugima. Pravo na ime, na istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju i, samim tim, postojanje – rekao je Vučić.

To je pravo na dostojanstvo, objašnjava predsjednik.

– Pravo na sjećanje, ali i pravo na ono na šta inače niko ne može da nas natjera, a mnogi i dalje pokušavaju, bezuspješno – pravo da sami odlučimo i kada ćemo i šta da zaboravimo – rekao je on.

Napomenuo je da mnogima smeta samo naša zastava.

Obraćanje je završio riječima da će naša trobojka biti vječna.

Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Dodik: Srbi ne mogu da žive bez slobode i bez jedinstva

– Jedinstvo smo pokazivali u najtežim trenucima i to nam je izgradilo karakter koji je drugačiji od drugih – kazao je Dodik.

Istakao je da su mnogi čekali da ih oslobode baš Srbi.

– Srbi ne mogu da žive bez slobode i bez jedinstva i to nas čini drugačijima od ostalih, ako smo drugačiji. Moram da vam odam jednu tajnu, ne volimo kad nas zovete Bosancima. Ja sam Srbin i pišem ćirilicom. Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi sa našem identitetom koji gradimo kroz vijekove – kazao je Dodik.

Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Napomenuo je da danas stiže poruka da više neće biti „Oluje“ i da Srbija preduzima obavezu da štiti Srbe gdje god bili.

– Mi u Republici Srpskoj smo zagledani u Srbiju i volimo je. Mi imamo svoju republiku, ali naša otadžbina je Srbija, naša zemlja nije BiH, naša zemlja je Srbija. Vjerujem da je ovaj vijek, vijek našeg ujedinjenja. Nemojte da pomislite da pozivamo na puške i topove, pozivamo na mir, na jedinstvo. Ne želim nikog da stavljam u neugodan položaj što kažem da je Republika Srpska država, ali ona to jeste jer ispunjavamo sve kriterijume da to budemo. Ako ima krivice Srba to je onda u tome što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da izdigne Srbiju – kazao je Dodik.

Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Patrijarh Porfirije: Ne možeš poštovati drugog i njegovu slobodu a da ne poštuješ sebe i svoju slobodu

– Braćo i sestre neka nam je srećan i balogosloven današnji praznik. Svaki čovjek je stvoren sa svojim posebnim ličnim pečatom, a opet je svako u zajednici sa svim ljudima i različit od njh, ali ne u suprotnosti sa njima. Čovjek svoju posebnost može da sazna tek u odnosu sa drugim ljudima. Prvi blagoslov upućen ljudima bio je onaj upućen porodici – rekao je patrijarh.

Istakao je da na prvom mjestu čovjek mora da spozna sebe i svoje slabosti kako bi se ispravljali i postajali bolji.

– Dobro je čuti šta drugi misle o nama, ali moramo na prvom mjestu da spoznamo sebe. Ne mogu nam drugi kroz svoje interpretacije reći ko smo mi. Jedinstvo porodice, familije, naroda ne smije da bude zasnovano na sebičnim interesima, da se zatvorimo u sebe i da se odvojimo od drugih ili da sa njima, ne daj Bože, budemo u konfliktu – rekao je patrijarh.

Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Napomenuo je da čovjek ne može da bude svjetski a da nije upoznao sebe.

– Ne možeš poštovati drugog i njegovu slobodu a da ne poštuješ sebe i svoju slobodu. Isto tako te ni drugi neće poštovati ako ne poštuješ sebe – rekao je patrijarh.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Svečanost je počela intoniranjem himni Republike Srpske „Moja Republika“ i Srbije „Bože pravde“.

Prethodno je sa Kalemegdana izvedena počasna artiljerijska paljba, te krenuo defile „ustanika“, kulturno-umjetničkih društava, pukovskih zastava i konjice.

Defilei su pristigli na Savski trg i pridružili se centralnoj svečanosti.

Kod spomenika Stefanu Nemanji raspoređeni su gardisti sa pukovskim zastavama, a iznad tog prostora nadlijeću helikopteri.

Srbija i Republika Srpska zajednički proslavljaju praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra, na dan kada su srpske i savezničke jedinice u Prvom svjetskom ratu probile Solunski front.

Srbija i Srpska zajednički proslavljaju praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra, na dan kada su srpske i savezničke jedinice u Prvom svjetskom ratu probile Solunski front.