Đajić: Nema mjesta panici zbog moguće pojave zaraze

12
Foto: SRNA

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić poručio je da u Republici Srpskoj i Federaciji BiH nema mjesta panici zbog moguće pojave virusa korona, te da će zdravstveni sistemi odgovoriti na postavljene zadatke i prilagoditi kapacitete i ljudske resurse da bi adekvatno reagovali ako to bude potrebno.

On je u Doboju, gdje je održan sastanak predstavnika nadležnih institucija sa premijerima Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem o virusu korona, ocijenio da je razgovor bio veoma konstruktivan i da su usaglašeni planovi reagovanja ako se pojave oboljeli.

– Očekuje se, ako do toga dođe, da će biti tri grupe: samo pozitivni na virus korona, oboljeli i vitalno ugroženi. Tako je napravljen plan da imamo karantine za pozitivne, kapacitete u bolnicama za oboljele, te intenzivne jedinice za vitalno ugrožene pacijente – precizirao je Đajić.

Đajić je rekao da je sa kolegama iz Sarajeva, Mostara, Tuzle od Vlada Republike Srpske i Federacije BiH zatražio što više testova za virus korona i odgovarajuća zaštitna odijela za zdravstvene radnike kliničkih centara.

– To su premijeri i resorni ministri prihvatili i daće maksimalnu podršku svim zdravstvenim ustanovama – naveo je Đajić.