Đajić: Nikada ne zaboraviti strašan zločin u Šargovcu

3
Foto: SRNA

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluke Vlado Đajić poručio je da je obaveza srpskog naroda da se sjeća strašnog zločina u kojem su ustaše ubile 52 učenika banjalučke Osnovne škole „Đura Jakšić“ u Šargovcu na današnji dan 1942. godine.

– Naša obaveza je da ne dozvolimo da taj zločin bude zaboravljen i ponovljen – rekao je Đajić, koji je sa odbornicima SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka danas prisustvovao služenju pomena za 52 ubijena učenika i polaganju vijenaca, saopšteno je iz Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka.

Za stradale učenike je u holu škole „Đura Jakšić“ služen parastos, a održan je i istorijsko-poetski čas.

Obilježavanju 80 godina od stradanja 52 učenika Osnovne škole „Đura Jakšić“ prisustvovali su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i odbornici Skupštine grada Banjaluka.

Prisustvovali su i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, predstavnici ministarstava u Vladi Srpske, te građani, nastavnici i učenici.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u pokolju u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac na najmonstruozniji način ubile 2.300 Srba, među kojima je 551 dijete.

Među ubijenima, bez ispaljenog metka, bila su 52 učenika šargovačke Osnovne škole.