Đajić: UKC prvi u kovid odjeljenju primjenjuje aparat za ispitivanje autonomnog nervnog sistema

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prvi u svijetu počeo je da u kovid odjeljenju primjenjuje „tilt“ test, aparat za ispitivanje autonomnog nervnog sistema da bi se utvrdilo koliko virus korona napada taj sistem.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da to nije invanzivna metoda, da pacijenta ništa ne boli, a pregled traje oko pola sata.

Prema njegovim riječima, ovo testiranje morali bi da urade svi pacijenti koji su preležali kovid, koji imaju povišen pritisak, osjećaju malaksalost, sindrom hroničnog umora, vrtoglavice, zujanje u ušima, nelagodu, treperenje srca, gubitak snage, dijabetes, depresiju…

Đajić je naveo da je u kovid odjeljenju UKC-a testirano 100 pacijenata i da je test pokazao da skoro polovina ima oštećenja autonomnog nervnog sistema, te da moraju da primaju terapiju.

– Dok pacijent leži, na njemu je postavljeno desetak elektroda od kojih se jedna ističe, a to je elektroda postavljena na prst ruke i to je jedini senzor u svijetu koji mjeri oscilacije krvnog pritiska i frenkvncije srca u jednoj sekundi. Registruje brze skokove i padove krvog pritiska – rekao je Đajić za RTRS, gdje je jutros premijerno prikazan rad ovog aparata.

On je napomenuo da u UKC-u rade 12 testova uz pomoć ovog aparata, dok se recimo u Beču, na ovom aparatu rade četiri testa, a u većini drugih zemalja i manje.

Prema njegovim riječima, ovaj pregled može da se uradi preko Fonda zdravstvenog osiguranja.