Đajić: UKC Srpske raspušta kovid odjeljenja

9
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Virus korona posustaje, to pokazuju brojke. Pokazuje to i stanje u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Srpske gdje danas raspuštaju kovid odjeljenja.

– Danas sa zadovoljstvom mogu da kažem da pacijenti oboljeli od kovida, napuštaju Centralni medicinski blok i oslobađamo takozvano Sjeverno krilo koje je odigralo najznačajniju ulogu u sprečavanju i liječenju kovid oboljenja gdje smo dnevno pregledali preko 240 pacijenata, gdje je oko 400 pacijenata dnevno bilo na kiseoniku i više od 80 pacijenata na respiratoru. To je jedan ogroman posao i želim da se zahvalim svojim saradnicima, herojima današnjce, svim zdravstvenim radnicima – kaže je za ATV direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić i dodaje:

– Danas prelazimo na Infektivnu kliniku, renovirali smo i napravili tri prijemne ambulante, stavili smo četiri kontejnera za trijažu i napravili smo uslove za normalan rad za uslove koje nas očekuju, a to je da ne očekujemo više od 50 pacijenata dnevno i to možemo da zbrinemo u ovoj klinici-.

Đajić kaže da je epidemiološka slika dosta bolja, ali još nije vrijeme za opuštanje.

– Imamo još 10 pacijenata na respiratoru i oni ostaju u Centralnom bloku, a svi pacijenti, a i prijemi trakta napuštaju Centralni medicinski blok, na sreću i pacijenata, a i nas zdravstvenih radnika, a istovremeno prelazimo na te hladne slučajeve, tj. na pacijente koji nisu mogli da dođu na red od ove teške borbe sa pandemijom. Uvešćemo vjerovatno i druge smjene za druge pacijente i neke ambulante, a cilj nam je da stanovništvo ima zdravštvenu zaštitu na najvišem mogućem nivou. Trebamo se paziti i čuvati i vakcinisati. Period iza nas je bio težak period, bila je to jedna borba svih nas. Imali smo teške odluke i sa ove distance, moram da kažem da smo donosili genijalne odluke i pružili građanima Srpske zdravstvenu njegu kakvu su imali malo gdje u svijetu, u daleko bogatijim državama. Nije ništa nedostajalo – kaže Đajić.

Potvrda o kvalitetnom radu došla je i kroz objavljivanje radova u najprestižnijim stručnim časopisima svijeta, kaže direktor UKC-a.

– Koliko smo dobro radili, mi objavljujemo radove u najprestižnijim stručnim časopisima na svijetu. Oni su primljeni sa recenzijom eminentnih stručnjaka i ja sam ponosan na svoje saradnika. Moram da kažem da sam ja autor ta dva rada i prvi sam stavio u kovid odjeljenja takozvani „tilt“ test aparat, gdje smo ispitivali oštećenje autonomnog nervnog sistema kod pacijanata poslije kovida – kaže Đajić.