Đinping: Kina spremna za saradnju u vezi sa vakcinom

12
Foto: Johannes Eisele/AFP

Kina je spremna da sarađuje sa zemljama Centralne i Istočne Evrope kada je riječ o vakcini protiv Kovida – 19, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping.

On je u obraćanju putem video-veze tokom samita Kine i zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope podsjetio da je Srbiji isporučeno milion doza kineske vakcine, te da postoji saradnja kompanija za proizvodnju vakcine iz Kine i Mađarske.

Si je istakao da će Kina razmotriti opciju takve saradnje sa zemljama Centralne i Istočne Evrope ukoliko to bude potrebno.

Kineski predsjednik je tokom govora pohvalio napredak koji su Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope ostvarile u okviru saradnje na projektu „Pojas i put“, javila je Sinhua.

Prema Sijevim riječima, Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope preduzele su rane korake radi istraživanja mogućnosti usklađivanja međuregionalne saradnje sa saradnjom na projektu „Pojas i put“, čime je područje Centralne i Istočne Evrope postalo prvo u kojem su sve zemlje potpisale sporazume o saradnji na tom projektu.