Đinping: Osigurati nacionalnu bezbjednost i socijalnu stabilnost

13
Foto: scmp.com

Kina mora da osigura nacionalnu bezbjednost i socijalnu stabilnost, rekao je danas kineski predsjednik Si Đinping na otvaranju kongresa Komunističke partije Kine u Pekingu.

– Kina želi da poboljša učešće u globalnoj inicijativi za bezbjednost – rekao je Đinping pred oko 2.000 delegata.

Kineski predsjednik se u svom govoru, koji je trajao manje od dva sata, osvrnuo na pandemiju virusa korona i pozvao na ubrzanje izgradnje i jačanje vojske svjetske klase.

On je ponovio podršku privatnom sektoru, rekavši da tržišta moraju da igraju ključnu ulogu.

Najveći aplauz je uslijedio kada je Đinping ponovio protivljenje nezavisnosti Tajvana.

– Odlučno smo vodili veliku borbu protiv separatizma i uplitanja, pokazujući našu snažnu odlučnost i sposobnost da zaštitimo državni suverenitet i teritorijalni integritet i suprotstavimo se nezavisnosti Tajvana – rekao je Đinping.

On je najavio da će Kina ubrzati „izgradnju vojske svjetske klase i ojačati svoju sposobnost da izgradi mogućnosti strateškog odvraćanja“.

Đinping je pozvao na jačanje sposobnosti za održavanje nacionalne bezbjednosti, obezbeđivanje snabdijevanja hranom i energijom, osiguranje lanaca snabdijevanja, poboljšanje sposobnosti suočavanja sa katastrofama i zaštitu ličnih podataka.

– Moramo izgraditi socijalistički tržišni ekonomski sistem na visokom nivou, nepokolebljivo konsolidovati i razvijati sistem javnog vlasništva, podsticati i podržavati razvoj privatne ekonomije, dati značaj odlučujućoj ulozi tržišta u raspodjeli resursa, kao i Vladi – rekao je Đinping.

Očekuje se da će Đinping osvojiti i treći predsjednički mandat na Kongresu Komunističke partije Kine, koji će trajati sedam dana, čime će zacementirati svoje mjesto najmoćnijeg vladara od Mao Cetunga.

Kongres je počeo u Velikoj narodnoj dvorani na zapadnoj strani Trga Tjenanmen pod jakim mjerama bezbjednosti.