Đokić: Razvoj Višegrada zahvaljujući stabilnom radu hidroelektrane

3
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Višegradu da se razvoj ove lokalne zajednice osigurava stabilnim, normalnim i bezbjednim radom Hidroelektrane „Višegrad“.

– Drago mi je da na visokom nivou sarađuju opština i hidroelektrana u dijelu aktivnosti koje su moguće. Koncesiona naknada u najvećem procentu ide opštini i zato nam je važno da je menadžment mobilan i da se u okviru svih planskih aktivnosti odvija nesmetano proizvodni proces – istakao je Đokić.

On je nakon sastanka u Upravi Hidroelektrane „Višegrad“ rekao novinarima da su posjetom opštini Višegrad obuhvaćene aktivnosti lokalne zajednice i aktivnosti ove hidroelektrane.

– Zajedničkim sastankom dotakli smo se važnih tema. Od velike važnosti je bilo da je i hidroelektrana zajedno sa opštinom reagovala na inicijativu Vlade Republike Srpske u trenutku kada smo imali najave većih padavina da se preduzmu sve preventivne mjere na svim lokalitetima u regionu – kaže Đokić.

Prema njegovim riječima, opština Višegrad i ova hidroelektrana te su mjere preduzele a kao rezultat zajedničkog rada Vlade, lokalne zajednice i hidroelektrane spriječena je šteta koja je mogla biti znatno veća.

On je naglasio da Hidroelektrana „Višegrad“ nastavlja svoju investicionu aktivnost.

– Oni su to vrlo uspješno ostvarivali u prethodnoj godini uključujući se u realizaciju projekta izgradnje Hidroelektrane „Bistrica“. Više od 80 miliona KM vlastitih sredstava Hidroelektrana „Višegrad“ izdvojila je za finansiranje dosadašnjih aktivnosti na tom projektu i to pokazuje koliko je ozbiljno shvaćena ideja i koliko je odgovoran odnos menadžmenta hidroelektrane prema ovom projektu – rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, biće nastavljeni i drugi energetski projekti koji su započeti.

Đokić je podsjetio da rješavanje pitanja otpada ne pripada samom gradu, niti hidroelektrani, ali da su oni krajnji koji se suočavaju sa posljedicama plutajućeg otpada.

– To je regionalno pitanje, kojem se moramo posvetiti – naglasio je Đokić.

Vršilac dužnosti direktora Hidroelektrane „Bistrica“ Dejan Pavlović rekao je da projekat ide predviđenom dinamikom, da će se u prvoj polovini februara početi sa bušenjem tunela.

On je istakao da u naselju Miljevina prvi put nije bilo poplava u posljednjih deset godina.

Pavlović je dodao da je završetak radova na Hidroelektrani „Bistrica“ planiran 2026. godine.

Đokić: Izgradnja solarnih elektrana značajna za energetsku stabilnost Srpske

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da postoji interes za investiranje u nove proizvodne objekte u solarnom, vjetro i hidropotencijalu u cijeloj Srpskoj.

Đokić je naveo da je najveći dio tih projekata lociran u Hercegovini, ali da ima interesa i da će ih biti i na zapadu Srpske jer su investitori obavili određena istraživanja.

– Trudili smo se da privučemo njihovu pažnju, uspjeli smo u tome i nastavićemo da podržimo interes prema Republici Srpskoj za novo investiranje u nove proizvodne objekte i u solarnu, u vjetru i u hidropotencijalu. Sada smo blizu 1.000 megavata ugovorenih investicija za izgradnju solarnih elektrana veće i male snage u pojedinačnim projektima u Srpskoj – rekao je Đokić.

On je novinarima u Višegradu rekao da će resorno ministarstvo biti mobilno u svim regionima Republike Srpske kako bi podsticali na razvoj i gradili nove energetske objekte.

Predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović rekla je ranije da bi ove godine trebalo da počne izgradnja solarne elektrane u Trebinju, a da krajem 2024. taj projekat bude završen.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je juče da je, kada je riječ o realizaciji solarne elektrane „Ada polje“ riješena većina stvari, među kojima su imovinski poslovi i sredstva, zbog čega bi ovaj projekat možda mogao biti završen u narednih godinu dana.