Đukanović mošti Svetog Vasilija naziva „kostima“

51
Foto: Zoran Žestić/Tanjug

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, poput dukljanskih ideologa Milenka Perovića i Steva Vučinića, mošti Svetog Vasilija naziva “kostima”.

Đukanović je, komentarišući reči vladike Atanasija Jevtića – da bi mošti Svetog Vasilija, u slučaju najavljenog otimanja svetinja, mogle da budu prenesene u Hercegovinu – rekao da “ovo mora biti državno”, a mošti je nazvao kostima, prenosi sajt In4s.

– Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, član Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, najavio je da će, ako ne budemo dovoljno poslušni, zavrgnuti kosti Svetog Vasilija Ostroškoga i odneti ih u Hercegovinu. Dakle, da se ne bismo igrali sa Atanasijima, ovo mora biti državno – kazao je Đukanović.

Zavrgnuti kosti – nova je kovanica Mila Đukanovića.

Njegova “terminologija” se ne razlikuje od antipravoslavne terminologije “druga” Steva Vučinića, koji Svetog Vasilija Ostroškog naziva “pokretnom imovinom” i “ljekovitim lešom, ili “druga” Milenka Perovića, koji je kazao da “svaki put kad Srpska pravoslavna crkva krene da nosa nečije kosti, nastaje ozbiljna opasnost”.