Đukanović mošti Svetog Vasilija naziva „kostima“

58
Foto: Zoran Žestić/Tanjug

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, poput dukljanskih ideologa Milenka Perovića i Steva Vučinića, mošti Svetog Vasilija naziva „kostima“.

Đukanović je, komentarišući reči vladike Atanasija Jevtića – da bi mošti Svetog Vasilija, u slučaju najavljenog otimanja svetinja, mogle da budu prenesene u Hercegovinu – rekao da „ovo mora biti državno“, a mošti je nazvao kostima, prenosi sajt In4s.

– Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, član Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, najavio je da će, ako ne budemo dovoljno poslušni, zavrgnuti kosti Svetog Vasilija Ostroškoga i odneti ih u Hercegovinu. Dakle, da se ne bismo igrali sa Atanasijima, ovo mora biti državno – kazao je Đukanović.

Zavrgnuti kosti – nova je kovanica Mila Đukanovića.

Njegova „terminologija“ se ne razlikuje od antipravoslavne terminologije „druga“ Steva Vučinića, koji Svetog Vasilija Ostroškog naziva „pokretnom imovinom“ i „ljekovitim lešom, ili „druga“ Milenka Perovića, koji je kazao da „svaki put kad Srpska pravoslavna crkva krene da nosa nečije kosti, nastaje ozbiljna opasnost“.