Đurđević: Grad Bijeljina ne doznačava novac i trpe svi budžetski korisnici

6
Foto: Aleksandar Đurđević/Twitter

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da Grad ne doznačava novac i da tako trpe svi budžetski korisnici.

– Funkcionisanje svih gradskih ustanova i preduzeća u Bijeljini znatno je otežano i maltene onemogućeno zbog nedoznačavanja sredstava koje je dužna da im doznači Gradska uprava. Ovakvo stanje je poražavajuće i po nezvaničnim informacijama gradski budžet u deficitu od 13 miliona KM jer je trošen mimo okvira, pa i za nepostojeće stavke. Situacija je više nego zabrinjavajuća i postavio sam odborničko pitanje koliko novca grad Bijeljina duguje, koja su to dospjela potraživanja, a koliko je novca isplaćeno preko i mimo budžetskog okvira – rekao je Đurđević.

On je naglasio da institucije i preduzeća koja su na gradskom budžetu u svom radu nisu iskakala iz budžetskog okvira, a dovedeni su u situaciju da ne mogu da funkcionišu, da zaposleni ne mogu da liječe djecu.

– Imali smo priliku da vidimo da je na nekim stavkama budžeta Bijeljine bilo 30.000 KM, a potrošeno 400.000 KM, na stavkama koje i ne postoje potrošeno je milion KM. Posljedice toga odražavaju se na sve korisnike gradskog budžeta – istakao je Đurđević.

Sumirajući izvještaje gradskih ustanova i preduzeća koji su razmatrani u Skupštini grada, Đurđević je naveo da grad Bijeljina duguje Domu zdravlja 1,35 miliona KM za funkcionisanje i pola miliona KM za rekonstrukciju ambulanti, te naveo da zbog toga prijeti zatvaranje ambulanti porodične medicine.

– Agrarnom fondu skinuto je 200.000 KM za podsticaje poljoprivrednicima nezakonitom realokacijom Grada Bijeljina, kao i 120.000 KM za finansiranje Fonda. Velika dugovanja Gradske uprave su i prema Gradskom pozorištu „Semberija“. Direktor Gradske toplane nije se ni pojavio na sjednici što je velika sramota, posebno imajući u vidu da je Skupština grada svojom odlukom doznačila više od 600.000 KM ovoj firmi da sanira dugove – naveo je Đurđević.

On je istakao da Centru za socijalni rad nedostaju ozbiljna sredstva za socijalno ugrožene sugrađane, da su dugovanja velika i po pitanju radničkih prava zaposlenih, da jednokratne pomoći građanima koje su po pravilu urgentne da im omoguće liječenje kasne iz Gradske uprave i po šest mjeseci i time su potpuno obesmišljena.

Prema riječima Đurđevića, Javno informativno preduzeće „Semberija i Majevica“ kasni sa plaćanjem radnicima i dobavljačima jer kasne tranše koje je grad Bijeljina bio obavezan da uplati ovoj ustanovi.

Arsenović: Nema novca u gradskom budžetu

U toku skupštinske rasprave odbornik SNSD-a Vaso Arsenović ukazao je da novca u gradskom budžetu nema, jer je sve već potrošeno kroz kršenje Zakona o izvršenju budžeta.

Đukić: Stanje je alarmantno

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin rekla je da im iz gradskog budžeta u ovoj godini nije uplaćeno ništa, čak ni novac za borbu protiv epidemije morbila.

– Stanje je alarmantno, pola godine bez doznaka za primarnu zdravstvenu zaštitu i taj negativni trend traje od 2020. godine, dug grada Bijeljina prema Domu zdravlja u kojem se liječi 150.000 stanovnika je 1,35 miliona KM i pola miliona KM za rekonstrukciju sektorskih ambulanti – navela je ona.

Ona je ovo ocijenila sramotnim i dodala da je Dom zdravlja tužio Grad Bijeljinu.

Petrović: Pozorište ima probleme zbog dugovanja Gradske uprave

Direktor bijeljinskog pozorišta Ivan Petrović nazvao je trivijalnim sve probleme koje ovo najmlađe pozorište u Republici Srpskoj ima zbog dugovanja Gradske uprave prema njima, a uplaćena je polovina od budžetom predviđenih 80.000 KM.

– Učestvovali smo na pet internacionalnih festivala, imali tri premijere, naša predstava „Pevanje i ćutanje Sofke Nikolić“ proglašena je najboljom u Republici Srpskoj, ali dugujemo dobavljačima, ugašen nam je telefon, imamo brojne opomene pred tužbu i planiramo da ubuduće radimo predstave koje ne zahtijevaju mnogo sredstava, da se spremimo za sličnu situaciju i izbjegnemo neprijatnosti – rekao je Petrović odbornicima.

Marković: Gradska uprava ne doznačava novac koji pripada građanima

Goran Marković je u ime Centra za socijalni rad u Bijeljini rekao da sredstva u gradskom budžetu nisu dobro planirana i nisu dovoljna.

– Imamo problem isplate jednokratnih pomoći jer Gradska uprava ne prati potrebe i ne doznačava novac koji pripada građanima – ocijenio je on i naveo da su zbog dugovanja grada prema Centru ugroženi korisnici smješteni u ustanove, 13 djece i 97 odraslih, da su zbog toga već u sudskom postupku i imaju tri opomene pred tužbu zbog neizmirenih obaveza.

Marković je rekao da je manjak za prošlu godinu 720.000 KM, te da će u ovoj nedostajati oko milion KM.

Zekić: Grad Bijeljina ne investira ništa u „Dvorove“, duguju 100.000 KM

Direktor Banje „Dvorovi“ Milorad Zekić rekao je odbornicima da su već šestu godinu poslovali pozitivno, ali da Grad Bijeljina u čijem je vlasništvu Banja ne investira ništa, duguju 100.000 KM iz prošle godine, nema doznaka za investicije ni ove godine, niti se rješava status Banje koji bi omogućio ulazak investitora.

Zekić je ocijenio da je Gradska uprava Bijeljina prema Banji „Dvorovi“ pokazala opštu nebrigu i maćehinski odnos.

Petrović: Prvi čovjek Bijeljine isplaćuje sebi platu od 8.000 KM i putuje

Odbornik RSS Mladen Petrović rekao je da prvi čovjek Bijeljine isplaćuje sebi platu od 8.000 KM i putuje, dok je u gradu koji počinje da liči na kasabu zbog dugovanja najavljeno isključenje struje Gradskoj upravi.

– Vrtić duguje dobavljačima za hranu, pozorištu je mjesecima iskuljučen telefon – naveo je Petrović tokom odborničke rasprave.

On je na skupštinskoj sjednici naveo da sportistima u ovoj godini Gradska uprava Bijeljine nije isplatila ništa, a odbornički dodatak nije isplaćen od avgusta prošle godine.

– Sramota me je kao građanina, jer može Bijeljina bolje, ali ne funkcioniše. Drži nas privatni kapital i privreda, koji ne prati lokalni razvoj i infrastruktura, ali otići će i oni u bolje i povoljnije sredine – rekao je Petrović.