Đurđević: Odlučni u zaštiti Republike Srpske

7
Foto: SNSD Bijeljina/Facebook

Prijedlog rezolucije o zaštiti i nepovredivosti prava Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave koji će biti sutra razmatran na sjednici Skupštine grada Bijeljina ima za cilj zaštitu imovine Srpske, izjavio je danas predsjednik ovog parlamenta Aleksandar Đurđević.

– Odlučni smo da štitimo imovinu Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave u Srpskoj, svjesni značaja i složenosti političke krize u kojoj se nalazi BiH usljed neustavnih odluka Ustavnog suda BiH i odluka samozvanog visokog predstavnika u BiH – poručio je Đurđević na konferenciji za novinare.

On je rekao da je ova rezolucija plod zajedničkog rada predsjednika skupština lokalnih zajednica i Narodne skupštine Republike Srpske, da je već usvojena u velikom dijelu opština i gradova i da se očekuje da to sutra učini i Bijeljina.

– Stojimo čvrsto uz Republiku Srpsku u borbi za zaštitu njenih nadležnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno Aneksom četiri Ustava BiH – prva je od pet tačaka Prijedloga rezolucije.

Upućen je poziv međunarodnoj zajednici da uskrati podršku samozvanom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, jer nije izabran u skladu sa procedurom i nema saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN za njegovo imenovanje.

– Osuđujemo odluku Ustavnog suda BiH o izmjeni pravila ovog suda kojim se potpuno obesmislio rad i postojanje srpskih sudija u Ustavnom sudu BiH – treća je tačka dokumenta.

U dokumentu se izražava oštro protivljenje tome da imovina Republike Srpske i imovina jedinica lokalne samouprave u Srpskoj neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH i samozvanog visokog predstavnika postane državna imovina BiH.

– Pozivamo nadležne institucije i organe u BiH i Republici Srpskoj da ne preduzimaju aktivnosti zasnovane na neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH i odlukama samozvanog visokog predstavnika u BiH – navodi se u Prijedlogu rezolucije.

Ocjenjuje se da bi to dovelo do dalje eskalacije političkih odnosa u BiH sa nesagledicim posljedicama, zbog čega je upućen poziv navedenim institucijama i organima da sačekaju miran politički rasplet krize u BiH.

Đurđević je rekao novinarima da Skupština grada ima pravo i nadležnost da donosi rezolucije, a ovo je prva u sadašnjem sazivu parlamenta u Bijeljini.

– Rezolucija je poruka da pitanje imovine lokalnih zajednica i imovine Republike Srpske nije lično pitanje bilo kog političara, nije pitanje vlasti i opozicije, to je pitanje Republike Srpske, njene suštine, prerogativa i nadležnosti – istakao je Đurđević.

Prema Đurđevićevim riječima, to je pitanje na kojem zajedno moraju istrajati i građani, i institucije Republike Srpske jer je imovina lokalnih zajednica i imovine Republike Srpske koja se nalazi u tim lokalnim zajednicama pitanje koje se tiče svake lokalne zajednice.

Đurđević je napomenuo da je neprihvatljivo i nezamislivo da u budućnosti za neki projekat, kao što je izgradnja auto-puta, Bijeljina treba da traži saglasnost iz Sarajeva.