Dodik: Ako izgubimo imovinu, odluka o nezavisnosti

29
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da Republika Srpska neće dozvoliti da izgubi svoju imovinu i, ukoliko bude donesena odluka o njenom oduzimanju, Srpska će istog trenutka donijeti odluku o nezavisnom statusu.

– Želim ovo pred vama da kažem, jer treba da znate da nam žele oteti imovinu. Ovo je jedina mjera u kojoj možemo da očuvamo naš subjektivitet. Bilo kakva odluka o imovini je za nas neprihvatljiva zato što je ovo pitanje riješeno – rekao je Dodik na koferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

On je podsjetio da su zvaničnici u BiH često suočeni da dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata neki međunarodni centri, kao što je američka administracija, razvale za 24 časa i zato se upada u nove probleme.

– Molim samo da nam Evropa omogući lokalni dogovor. Srpska želi da sačuva autonomiju i ne želi da se kreće prema EU, ako će gubiti autonomiju. Želi samo uravnotežen odnos i dogovor u BiH ne nametnut od bilo koga, što jeste garancija za Evropu da može da primi jedan prostor u svoje okvire – kaže Dodik.

Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

On je ponovio da Srpska ne može da prihvati nametanja stranaca i njihovo ponašanje.

– Uvjereni smo da je ovo što je uradio nelegalni Kristijan Šmit udar, ne samo na nas nego i na Evropu i evropski proces i da neko ne želi stabilnost – rekao je Dodik.

On je ponovio da Srpska ne želi da sruši Ustav BiH i ne traži ništa što je njime dato BiH, nego da Srpskoj ostane ono što joj pripada.

– Ovo je legitiman politički zahtjev i ne može biti degradirajući i napadnut od bilo koga – smatra Dodik.

Dodik je naglasio da Srpska i Mađarska treba da razmjenjuju iskustva u svim segmentima, među kojima su turizam i sport.

– Radujem se današnjem Privrednom forumu. Bez napora koji je premijer uložio ovo bi bilo teško organizovano – dodao je Dodik.