Dodik: Bećirović patološki lažov, NATO zna da nismo za članstvo

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za RTRS da je bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović patološki lažov, jer zna da bez saglasnosti Srpske nema članstva BiH u NATO-u, a u javnim istupima poziva Alijansu da primi BiH u ovaj savez.

Dodik je rekao da je Alijansi poznat stav Republike Srpske o saradnji, ali ne i članstvu, da to zna i Bećirović, ali da će i sutra govoriti isto.

– Možete da okupirate BiH, NATO je moćan, ali dozvolite, mi želimo da sarađujemo, ali članstvo ne možemo da prihvatimo jer ste bombardovali Srbe tri puta – jednom u Republici Srpskoj Krajini, drugi u Republici Srpskoj, a treći u Srbiji. Dakle, išli ste svagdje gdje se Srbi nalaze dominantno i tukli nas, a hoćete da budemo vaša članica. Rekli smo da nećemo, ne možemo s vama ratovati, ne možemo se svađati – rekao je Dodik.

On je istakao da se odluka o članstvu BiH u NATO ne može donijeti ako za to nema saglasnosti tri konstitutivna naroda.

– O vojnim pitanjima se odlučuje konsenzusom. Na nivou Predsjedništva ima tri člana i ako jedan član nije za neku odluku, onda te odluke više nama, ne pita se više zašto. Srbi nisu za članstvo u NATO – rekao je Dodik.