Dodik: Bez Republike Srpske nema slobode za srpski narod na ovim prostorima

8
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas na pomenu žrtvama ustaškog terora u Drakuliću da nema slobode za srpski narod na ovim prostorima bez Republike Srpske, te istakao da se zločin u Drakuliću ne bi dogodio da je prije 80 godina postojala Srpska.

– Ovo treba da bude mjesto našeg trajnog sjećanja. Ako nemate svoju državu, onda nema ni slobode. Da je prije 80 godina postojala Republika Srpska, uvjeren sam da ne bi bilo ovog zločina. Zato trajno treba da se borimo za svoju državu i svoju slobodu – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da mladi ljudi prije odlaska na ekskurzije treba da posjete Jasenovac, Donju Gradinu, Drakulić i sva druga mjesta srpskog stradanja i da nikada ne zaborave ove događaje.

On je rekao da je Drakulić mjesto srpskog stradanja, ali, nažalost, i srpskih podjela.

Dodik je rekao da institucije Republike Srpske pripremaju materijal za film koji će biti snimljen sa temom o zločinu u Drakuliću, ističući da mora da bude uređena i spomen-soba u kojoj će biti vjerno prikazano šta se ovdje događalo prije više od 80 godina.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog „Tjelesnog zdruga Ante Pavelića“, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.