Dodik: BiH je američki poligon za vježbanje – Republika Srpska će do kraja mjeseca uputiti sporazum o razdruživanju

15
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

U okviru BiH nije bilo nikakvog dogovora oko rezolucije o Srebrenici i takva odluka morala je da potekne od Predsjedništva BiH, podseća predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodajući da je bošnjačka strana na tome potajno radila.

– Ne samo da su potajno radili, nego su i ilegalno glasali, jer nije bilo stava o tome, a Zlatko Lagumdžija je ipak glasao – ističe Dodik u razgovoru za televiziju Hepi.

Dodik kaže da je BiH „vježbalište“ za Amerikance i da je u potpunosti podijelila društvo.

– Bošnjaci misle da je to dobro, ali ne možete da živite s nekim ako stalno ponavljate da su oni genocidni. Očigledno je da je ovim glasanjem prekršeno pravilo UN, jer je riječ o pitanju kojim treba da se bavi Savjet bezbjednosti, a ne Generalna skupština – ističe predsjednik Republike Srpske.

Komentarišući rezultat tog glasanja on navodi da je 84 „za“ u odnosu na 109 zemalja „protiv“ i uzdržanih – minimum.

– Javnost treba da zna da se takva pitanja najčešće donose konsenzusom. U UN postoje četiri nivoa odlučivanja, tek na četvrtom tehničkom nivou je odlučivanje prostom većinom, a oni su rezoluciju stavili upravo na takvo glasanje – ističe Dodik.

Rezolucija neće donijeti ništa samo će promijeniti odnos Republike Srpske prema BiH.

– Mi ćemo biti u organima BiH, ali ćemo samo donositi odluke u našem interesu. A pošto tamo nema odluka u našem interesu, teško da ćemo donositi odluke – kaže Dodik, podsjećajući da će Srpska do kraja mjeseca uputiti sporazum o razdruživanju.

Dodik je rekao i da je Ustavni sud izmislio sebi ovlašćenja da upravlja nepokretnostima i nekim drugim stvarima.

– Odlučuje o imovini, dakle po Ustavu BiH da je dovoljno da većina prisutnih sudija glasa, a do sad je bilo od ukupnog broja, ima devet sudija, pa je većina bila pet. To se sad promijenilo – kaže on.

Dodik ističe da je BiH „ništa“ i da se zato i ulaže toliko napora da se napravi „nešto“.

– Moramo sačuvati naš identitet i strukturu – naveo je Dodik..

U Sarajevu misle da su mnogo moćni jer su miljenici Amerike, ali oni ne znaju da je u svetu promijenjen odnos snaga, navodi Dodik, dodajući da je činjenica da Amerikanci uvode sankcije Srpske, dokaz „da smo mi neki faktor“.

– Ima i neki drugi svijet, nije samo to svijet – izjavio je Dodik.

Oko Zakona o nevladinim organizacija, Srpska je bila pod „nepodnošljivim pritiscima“, ističe Dodik, dodajući da je glavno pitanje koje se time rješava od koga dobijate novac i na šta ih trošite.

Naveo je da Republika Srpska nije bez potencijala da se brani, ali odnosi u BiH nikad nisu bili gori.

– Po svemu bi bilo normalno da ta zemlja ne postoji, to je karikatura – dodao je Dodik, uvjeravajući da je BiH dat pregovarački status za EU, „jer su dali Ukrajini pa nisu mogli da objašnjavaju što nisu BiH“.

Kaže da Zapad Republiku Srpsku predstavlja kao remetilački faktor, a BiH ne može da živi bez međunarodnog intervencionizma, dok Federacija ne može da živi bez međunarodnog pritiska zbog netrpeljivosti Hrvata i Bošnjaka.

Dodik kaže da se o budućnosti ne može pričati, a da se ne pomenu „globalni nemiri“.

– Mora se održati mir po svaku cenu. Srbija i Republika Srpska samo u miru mogu da razmišljaju gdje će. Svet je sada multipolarni. Politika koju smo izabrali je da pokušamo da radimo i sa jednima i sa drugima, a Zapad kaže da ako nismo s njima, da smo protiv njih. Hoće da uvedemo sankcije Rusiji i da dođe do istorijskog razilaženja s Rusijom – kaže Dodik.