Dodik: BiH je izvedena priča i zemlja koja nema sreće, potrebno mirno razdruženje

12
Foto: Screenshot

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je BiH zemlja koja nema sreće i da je BiH za njega izvedena priča, a trenutno je u najtežoj situaciji ikada.

– BiH ne postoji tako kako je Bošnjaci zamišljaju, Bošnjaci žele centralizaciju – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je priča o secesiji podvala, te da je jedina secesija koja se desila ovdje, ona secesija BiH od Jugoslavije.

– Postoje neke izjave iz FBiH, neko je danas rekao za „Dojče vele“ ako se proglasi secesija u naredni sat biće rat. Mi se ne odvajamo od BiH, mi smo sa FBiH stvorili BiH, i naš proces nije secesija, ali imamo plan da, ukoliko je moguće, da se uspostavi obostrano korektan sistem odnosa da se mi razdružimo sa FBiH – rekao je Dodik i dodao da primarni odnos Republike Srpske nije sa BiH, nego sa FBiH.

On je podsjetio da su organi BiH izvedeni, te da se nijedan organ ne bira direktno sa područja cijele BiH, nego su izvedeni iz izbora koji se dešavaju u entitetima, dok izabrani predstavnici naroda i entiteta dođu zajednički u institucije i tako se konstitušu organi.

– Kada smo govorili o BiH, govorili smo o BiH koja ima ustavnu strukturu za koju se zalažemo i kažemo da nećemo da živimo u BiH koja nije ustavna – rekao je Dodik za „Fejs tv“ i dodao da se se već dugo pokušavaju riješiti odnosi.

Dodik je rekao da je potrebno razgraničenje.

– Trideset godina pokušavamo da napravimo mogućnost zajedničkog života i ne ide. Dajte nam priliku da se razgraničimo. Ne mrzim muslimane, ali neću da živim sa političkom strukturom koja nameće etiketu mom narodu – istakao je Dodik.

On je dodao da će Vlada Republike Srpske biti u Srebrenici na dan kada bude u Generalnoj skupštini UN glasanje o rezoluciji.

– Spreman sam da Bošnjacima dam dvije milijarde u 10 godina da saniraju neke svoje probleme. Da fino Potočare eksteritorijalno predamo Federaciji – rekao je Dodik i dodao da nema načina da se živi zajedno.

Dodik je negirao da je rekao da muslimani ne smiju ući na teritoriju Republike Srpske, te da se to odnosi na policiju, oružane snage i slično.

On je rekao i da se Srbi, za razliku od Bošnjaka, ne mire sa onim što nameće nelegalni visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit i zaustavlja evropski put BiH.

– Mi ne pristajemo na to – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da politika koju vodi Srpska nema namjeru da bilo koga izazove, da je mir osnova svega što treba da se radi, iako postoji određena turbulencija u Federaciji BiH (FBiH).

Republika Srpska je, prema njegovim riječima, faktor Dejtonskog sporazuma, navodeći da je Opšti okvirni sporazum za mir u ime Srpske potpisasa Srbija, dok je sve anekse potpisala Republika Srpska.

– Masovna sila međunarodnog faktora je nametnula rješenja koja nisu dala ništa dobro BiH i poslije toliko nevjerovatno da se stalno gura ista priča – zaključio je Dodik.