Dodik: BiH je propala zajednica

12
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, govoreći o rezoluciji o Srebrenici, ističe da sama činjenica da se zloupotrijebio Ustav BiH, da su Bošnjaci pokrenuli zajedno sa Nijemcima tu rezoluciju u GS UN – sve je to poremetilo odnose u BiH.

Dodik je zahvalio Ruskoj Federaciji što razumije odnose u BiH i naglasio da je ruski stav po tom pitanju – da rezolucija neće doprinijeti pomirenju – bio tačan.

– Veoma je gađano u sredinu ukupnih odnosa u BiH, ali neki su ipak u BiH išli iza pokvarenih namera SAD i Britanije, a pogotovo Njemačke, i opredjeljuju se na tu stranu pogotovo u nastojanju da nametnu neku kolektivnu odgovornost. Sve što su od sadržaja naveli u tome jeste upravo osuda srpskog naroda – rekao je Dodik za RT Balkan, koji se nalazi u Sankt Peterburgu na ekonomskom forumu.

Dodik je istakao da „ništa to neće donijeti dobro u BiH“.

– Mi mislimo da je BiH propala zajednica, ona ne može da funkcioniše, pogotovo ne na ovaj način, da se krši Ustav i vlastita pravila koja su veoma mučno i teško donesena i iza kojih bi trebalo da stoje najveći autoriteti koji su bili svjedoci potpisivanja Dejtonskog sporazuma – kaže Dodik.

Kako naglašava, jedini ko je ostao dosljedan u tome, ostala je Ruska Federacija, a ostali, dodaje, koji su tu bili – SAD, EU, Britanija, Francuska, Njemačka, oni prate revizionističke, imperijalističke poteze SAD.

– Tako da mi danas nemamo taj Dejtonski sporazum, on se samo tako zove – podvukao je Dodik.

Kaže da ako se pogleda suština i ono što je Ustav, vidjeće se da je potpuno protivustavni sistem u BiH.

– Sistem koji se zasniva na snazi SAD, ali broj od 84 zemlje koje su glasale ‘za’ govori o tome da ni SAD nemaju prethodnu snagu koje su imale prije pet godina oko toga, da je to bilo prije pet godina vjerovatno bi to bilo konsenzusom završeno – ističe Dodik.

Ocjenjuje da se sada pokazuje da SAD koje nemaju snagu da motivišu za svoje ciljeve ne mogu da okupe ni većinske članice UN.

Kako ističe, nije ništa čudno da su Nijemci i muslimani sarađivali i ovaj put i dodaje da je njihov zajednički interes da operu neku svoju prljavu istoriju zločina koju su imali kroz Drugi svjetski rat.

– Ta rezolucija je trebalo pompezno da se donese, da bude dio opštih napora protiv nas u Republici Srpskoj, pokazalo se sve suprotno. Sama činjenica da je poslanička mogućnost u Generalnoj skupštini da se računaju samo glasovi onih koji glasaju ‘za’ i ‘protiv’, a to je predviđeno za nevažna pitanja, govori na koji način je tretirala GS i to samo pitanje – rekao je on.

Podsjetio je i da 109 zemalja UN ili nije glasalo ili je bilo uzdržano ili je glasalo protiv.

Samo 84 zemlje su glasale „za“, što govori, naglašava, o tome da većinska volja svetske zajednice nije bila za takvu jednu rezoluciju.

– Ali to kreatorima nasilne politike sa Zapada ništa ne znači, oni pokušavaju od toga da naprave dodatni pritisak na Srpsku – ističe Dodik.

Podsjeća i da ambasador BiH pri UN koji je Bošnjak musliman je samoinicijativno pokrenuo to, a akti BiH i samih UN ne dozvoljavaju da se to tako radi, jer to mora da bude odluka najviših organa vlasti i države, a toga nije bilo.

– Predsjedništvo o tome nije odlučivalo, parlament nije odlučivao, Savjet ministara nije odlučivao, on je to samoinicijativno uradio. To je podržano od Bošnjaka ministra inostranih poslova, člana Predsjedništva, koji su priznali da su gotovo skriveno radili na pribavljanju podrške toj rezoluciji i sve nije uspjelo – kaže Dodik, koji je rekao da imamo 109 država iza sebe.

O forumu

Što se foruma u Sankt Peterburgu tiče, Dodik kaže da je veoma interesantan.

– Apsolutno je veliko interesovanje, obaviješten sam da je tu 20.000 učesnika iz različitih zemalja. Na svakom koraku možete da primjetite entuzijazam, da vidite da ruska ekonomija, koja je pritisnuta sankcijama Zapada nije poklekla i da je te sankcije nisu pogodile i uspjele, tako da se ovdje može primjetiti da je Rusija podigla svoje privredne aktivnosti, da se Rusija prilagodila okolnostima i da Rusija ima ogroman broj prijatelja sa kojima sarađuje. Da uspješno izvršava transfer značajne privredne aktivnosti koja je ranije bila usmjerena prema Zapadu, a sada prema drugim zemljama istoka, Afrike, Južne Amerike i svima onima koji žele da sarađuju – zaključio je Dodik.