Dodik: BiH je u ozbiljnoj krizi – koči razvojne projekte Republike Srpske

15
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je BiH u ozbiljnoj krizi koju neće riješiti ni ovi izbori, što je pokazala i današnja vanredna sjednica Predsjedništva na kojoj ostala dva člana ponovo nisu dala saglasnost za razvojne projekte u Srpskoj – gasovod i aerodrom u Trebinju.

Dodik je rekao da su bili i protiv inicijative „Otvoreni Balkan“ i da Kristijan Šmit kao nelegalan i nelegitiman bude udaljen iz BiH i proglašen personom non grata.

– Ovo je smisleno jer bilo šta što je u interesu Srpske ne može da prođe, a onda napadaju Republiku Srpsku kako nema investicija – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva.

Dodik je naveo da agreman za novog njemačkog ambasadora nije tačka za vanrednu sjednicu i da je smatrao da treba da bude skinuta sa dnevnog reda, dok su ostala dva člana smatrala da treba da ostane.

– Nisam smatrao da tačka dnevnog reda vezana za prijedlog odluke o davanju agremana za njemačkog ambasadora ima vanredni karakter i da treba da bude na dnevnom redu – rekao je Dodik.

On je naglasio da će u vezi s ovom tačkom narednih dana odlučiti da li će staviti vitalni nacionalni interes.

Opet ću tražiti smjenu Džaferovića

Dodik je istakao da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović opet pokušao da prekrši i ustavna prava i Poslovnik, te poručio da dnevni red može samo da odredi Predsjedništvo.

– Imajući u vidu da je to kontinuitet ponašanja i da je riječ o tendenciji, zato sam niz puta do sada, a to ću učiniti i na narednoj sjednici Predsjedništva, tražio da on bude smijenjen – rekao je Dodik.