Dodik: BiH neće nestati zbog Vučića i Dodika, već zbog sarajevskih političara poput „mapetovaca“ Bećirovića i Komšića

11
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

(Bošnjački član Predsjedništva BiH) Denis Bećirović i (hrvatski član Predsjedništva BiH) Željko Komšić me svojim izjavama svaki dan sve više podsjećaju na dvije smiješne lutke iz Mapetovaca, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik kaže da je veoma interesantno koliko ih sve pogađa što se tiče saradnje (Republike) Srpske i Srbije i odnosa koje imaju dvije vlasti, a koji, na njihovu žalost, nikada nisu bili bolji.

– U svemu tome mi je najsmješniji Denis Bećirović, koji se odvažio i da nešto poručuje (predsjedniku Srbije Aleksandru) Vučiću, dok Komšić samouvjereno tvrdi da „šta god pričali u Beogradu, neće imati efekta na BiH“. Evo, ja im poručujem da svoj politički rejting ne mogu popraviti ni stalnim pominjanjem Dodika i Vučića, ali ako to njima hrani sujetu, eto neka se služe našim imenima – napisao je Dodik na „Iksu“.

Dodik ističe da je posebno interesantna poruka Bećirovića upućena predsjedniku Srbije da se, on to kaže, pridržava međunarodnog prava.

– To izjavi i ostade živ zagovornik uvođenja šerijata u BiH!? Osoba, ne mogu ga nazvati političar, jer on to nije, koja ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i Ustav zemlje u kojoj živi, a traži to od predsjednika Srbije, koji je više puta ponovio da podržava i Dejton i Ustav – jasan je Dodik.

Dodik dodaje da je veoma zanimljivo da Bećirović kao najveći problem BiH vidi Vučića, koji je djelima pokazao da poštuje BiH i njene institucije, a ne Kristijana Šmita, koji nelegalno boravi u BiH, ili (američkog ambasadora) Majkla Marfija, koji konstantno produkuju krize i podižu tenzije.

– Aleksandar Vučić je čovjek mira, koji je za saradnju, napredak i gleda u budućnost. Vučić i Srbija su nebrojeno puta pokazali da su prijatelji Republike Srpske i cijele BiH, o čemu svjedoče i brojne donacije u mnogim opštinama. Ali to Bećiroviću nije po volji jer je on čovjek prošlosti, za kojeg rat u BiH još nije završen jer traje u njegovoj glavi – kaže predsjednik Srpske.

Dodik podsjeća Bećirovića i na posljednja dešavanja u Predsjedništvu BiH u vezi s „rezolucijom o Srebrenici“, gdje se ignoriše stav srpskog člana Predsjedništva BiH, pa se ide tako daleko da njeno pismo ne može posredstvom institucija doći u Generalnu skupštinu UN.

– Niko neće uništiti BiH do oni kojima su puna usta BiH, ali ne dejtonske, već muslimanske i šerijatske, i to sve uz pomoć stranaca koji podržavaju takvu politiku. Samo juče i danas, tokom muslimanskog praznika Bajrama, da ste prošli Sarajevom, bilo bi vam jasno kakav je to grad u kojem nema ni „g“ od glavnog grada BiH, ni „m“ od multietničkog, kako ga lažno predstavljaju. Ima „m“, ali od muslimanski grad, iz kojeg je protjerano više od 150.000 Srba. To je grad bez Srba i Hrvata, etnički očišćen. Da li je to zločin, da li je to genocid nad jednim narodom – upitao je Dodikč.

Predsjednik Srpske kaže da BiH neće nestati zbog Vučića ili Dodika, već upravo zbog onih poput Bećirovića, Komšića ili onoga koji bi da veže konja gdje mu aga kaže, a koji bi da potlače, bolje reći protjeraju, Srbe i da BiH bude pod potpunom muslimanskom dominacijom.

– E, to vam neće dozvoliti upravo Dodik i Vučić, jer mi se borimo za dejtonsku BiH, a vi za šerijatsku – zaključio je Dodik.