Dodik: BiH računa na ratnu opciju

43
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

BiH računa na „ratnu opciju“ i ja, kao čovjek koji predstavljam Srbe iz Republike Srpske, moram uporno o tome da informišem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i relevantne međunarodne faktore, izjavio je danas srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

– Oni računaju da su mezimci međunarodne zajednice i NATO, i bili su, ali smo i mi malo tome doprinijeli, jer smo se nekako povlačili, dok sada imamo jasan stav o tome – rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Vučićem.

Kaže Dodik da su u Sarajevu prije dva dana slavili dan kada je počelo u tom gradu bombardovanje srpskih položaja, dok je za Republiku Srpsku to bio tragičan događaj, pošto je NATO tom prilikom ubijao civile i bacao osiromašeni uranijum.

Dodik navodi da je o svemu tome razgovarao pre neki dana i sa specijalnim predstavnikom američkog državnog sekretara za Balkan Metju Palmerom kojeg je zapitao:

„Kako Srbi da žive u BiH kada oni smatraju da smo mi izvršili agresiju i kako ja da budem agresor i vojnici Republike Srpske koji su rođeni širom Republike Srpske i značajan broj njih u Sarajevu gdje je smanjen broj srpskog stanovništva. Ali, njima je dosadna ta tema“.

Dodaje da kada su razgovarali o statusu da je zapitao kako da Srbi u Srpskoj ćute kada su postojale njihove loše namjere od preij 20 godina da se oskrnavi srpski nacionalni interes.

– Kada ste pravili granice širom Balkana niste nas pitali uopšte, jer one nama nisu nikada ni odgovarale, rekao je Dodik dodajući da je Republika Srpska zgurana u BiH u koju nikad nije htijela, umjesto da bude nezavisna država, a ne entitet – istakao je.

Dodik ističe da kada bi se hipotetički desilo da se BiH raziđe da bi jedino mogla da preživi Republika Srpska.

– Bosna ne može sama da preživi ako je ostavite samu bez međunarodnog intervencionizma, ne može da preživi ni Federacija niti mnogi kantoni u BiH. Samo Srpska sa svojim vlašću, narodom i sistemom može da preživi – naglasio je Dodik.