Dodik: Bilo bi dobro da Francuska vrati primat poštovanju međunarodnog prava

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi bilo dobro da se Francuska vrati na prostor Balkana i jasno ukaže na potrebu evropskih integracija i pokuša da vrati primat poštovanju međunarodnog prava.

Predsjednik Srpske je ukazao da se Francuska, kada je potpisan Dejtonski sporazum, na neki način vratila u okvir odnosa sa svima na prostoru Balkana, ali da je očigledno da je malo izvan procesa implementacije Dejtona i da je to prepustila nekim drugim zemljama.

– Bilo bi dobro da se sa stanovišta objektivnosti, a ne nekog navijačkog procesa, Francuska vrati na taj prostor i jasno ukaže na potrebu evropskih integracija, ali ne samo da slijepo prati kršenje vladavine prava i Dejtonskog sporazuma, već da pokuša sa svima na Balkanu, pa i sa nama Srbima, vrati primat poštovanja međunaerodnog prava – rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da nije bilo pravog razumijevanja Francuske za sve što se dešavalo tokom raspada Jugoslavije, ali da su politički predstavnici Srba sada u poziciji da razgovaraju sa francuskim zvaničnicima i pokušaju da ih posjete na slavne dane saradnje srpskog i francuskog naroda.

Predsjednik Srpske, koji boravi u radnioj posjeti Francuskoj, danas je u Parizu položio vijence na spomenik posvećen kraljevima Petru Prvom Karađorđeviću i kralju Aleksandru Ujedinitelju.

– Ovaj spomenik je svakako dokaz povezanosti francuskog i srpskog naroda koji su zajedno na kraju 18. i početkom 19. vijeka širili revolucije i procese koji su nam donijeli jedan sasvim drugi poredak, prije svega u Evropi – rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio Francuskoj na tom istorijskom procesu i naglasio da su Srbi uvijek bili na strani slobode i prava.

– Neopravdano smo stavljeni sada u fokus nekih krivaca i to traje predugo. Nedozvoljavaju nam da se na neki način otrgnemo i krenemo dalje. Ali vjerujemo da možemo u vremenu koje dolazi da objasnimo tu situaciju i sami izgradimo odnos borbe za naša prava – rekao je Dodik.

On je ukazao da su Srbi uvijek vodili ratove i drugima davali slobodu.

– Srbi su stradali mnogo u Prvom svjetskom ratu. Poginulo je više od 35 odsto srpske popualcije, ali i tako osakaćena nacija je oslobodila čitav Balkan i dala Hrvatima, muslimanima i Slovencima slobodu – rekao je Dodik.

On je istakao da Srbi ne smiju da dozvole da drugi upravljaju njima.

– To moramo što prije da riješimo – poručio je Dodik.