Dodik: Blokiraćemo sve projekte za Federaciju BiH, dok se ne omoguće projekti u Srpskoj

56
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Srpski predstavnici na nivou BiH blokiraće sve projekte u FBiH, dok se ne omogući realizacija projekata za Republiku Srpsku, rekao je na konferenciji za novinare srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Osim razvojnih projekata za FBiH, tu ništa ne može da prođe. Ne mogu više da podržavam razvojne projekte u FBiH. Nije mi drago, ali tako moram da radim zbog patološkog odnosa druga dva člana Predsjedništva BiH prema razvojnim projektima u Republici Srpskoj – rekao je Dodik.

Istakao je da je i pitanje aerodroma u Trebinju odbijeno.

Dodik je istakao da su druga dva člana Predsjedništva BiH pokazali da je njihova politika antisrpska.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da je na ovaj način napravljena ozbiljna šteta za Srpsku.

– To je maligno ponašanje Sarajeva – rekao je Dodik.

Istakao je da druga dva člana Predsjedništva BiH rade protiv interesa BiH.

– Na današnjoj sjednici Predsjedništva sam predložio pet tačaka dnevnog reda od kojih nije usvojena nijedna, što govori o odnosu drugih članova Predsjedništva prema Republici Srpskoj – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je za prvu tačku predložio smjenu bošnjačkog Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

– Jer je prekršio Poslovnik i ustav. Zato što se i lažno predstavlja. Smatrao sam da se spriječi takva praksa, smatram da Džaferović nije dostojan da predstavlja BiH, jer ne predstavlja stavove BiH, već lične i stavovenjegove stranke SDA, čime krši, opet kažem, krš Poslovnik i Ustav – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da predsjedavajući Predsjedništva mora iznositi usaglašene stavove.

– Juče nije postojao stav Predsjedništva o učešću na Krimskom samitu. Džaferović je juče iznio lične stavao i prekršio je proceduru. Ovo je najbolju način kako se ruši BiH – naveo je Dodik.

Da se podnese krivična prijava protiv Šmita

Dodik je istakao da je predložio zaključak da se podnese krivična prijava protiv Kristijana Šmita.

– Da zatražimo da on ode iz BiH. Ovdje se radi o poštovanju međunarodnog prava. Šmit se ponaša antipravno. Predsjedništvo treba da brine o tome – rekao je Dodik.

BiH da se pridruži inicijativi „Otvoreni Balkan“

Istakao je da je tražio da se BiH pridruži inicijativi „Otvoreni Balkan“.

– „Otvoreni Balkan“ predviđa pojednostavljenu proceduru dobijanja radnih dozvola i bio sam zagovornik ove inicijative, na šta nisam naišao na podršku druga dva člana Predsjedništva – naveo je Dodik.