Dodik: Bošnjaci su dobili vjetar u leđa od stranaca, ali ništa nije dovijeka

28
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su Bošnjaci, koji smatraju da je baš sada trenutak da bi dodatno satrli Republiku Srpsku, dobili vjetar u leđa od stranaca, prije svega, onih koji su se vratili u američki Stejt department, a gradili su svoje pozicije na dešavanjima u BiH i djelovanju protiv Srba, ali je poručio da ništa nije dovijeka i da Srpska mora preživjeti.

– Oni koji su gradili svoje pozicije i karijere na dešavanjima u BiH, odnosno na destabilizaciji Srba sada se vraćaju ponovo, da neke rigidne metode koje su ranije primjenjivali ponovo čine protiv nas. Međutim, treba se prisjetiti da Amerika ima i neko drugo vrijeme, ono Trampovo vrijeme i ne znači da će oni ostati dovijeka, tako da mi moramo preživjeti, to je sva suština politike koju vodim – rekao je Dodik.

On je naglasio da u Srpskoj nema nikakvih pokreta koji bi ukazivaliu na bilo kakvo nasilje ili manifestaciju sile.

– Ali da to nije dovoljno i muslimani, umjesto da su pokazali spremnost da sa Srbima sarađuju i da poštuju Ustav pokazali spremnost da to ne poštuju, naivno vjerujući da će ogromna sila međunarodnog faktora ono što je nametnula zadržati i nametnuti jedno stanje: „Eto, ne može se to sada dirati“ – rekao je Dodik novinarima u Beogradu nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Ali, to sada samo može da izgleda privremeno tako. Ono što je nama uzeto od međunarodnog faktora je kršenje Dejtonskog sporazuma. To za nas nikada neće biti definitivno, niti legalno. U ovim trenucima vidimo da se digle ogromna hajka u cijelom svijetu. Vidjećemo. Šta je racionalno učinićemo. Mi od naših prava nećemo odustati. Mi samo tražimo ono što nama pripada i što je nama potpisom dato. Ništa drugo ne tražimo – rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska nije zainteresovana za neke koncepcije BiH koje idu za tim da se razgradi Srpska, da ukinu konstitutivne narode i da ta BiH treba da buda sreća za sve narode.

– Naravno nije, nije sreća ni za muslimane. U svakom slučaju vidimo da oni istrajavaju u tom svom konceptu, a sad su dobili vjetar u leđa u pogledu nekih stranaca, prije svega onih koji su se vratili u Stejt department – rekao je Dodik.