Dodik: Bratiću mjesto potpredsjednika Narodne skupštine, ako SNSD dobije potpredsjednika FBiH

86
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je da Bošnjaci moraju biti saglasni sa tim da SNSD ima potpredsjednika FBiH ukoliko žele razgovarati o tome da se Senad Bratić vrati na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je istakao da se na taj način Bratić može vratiti na mjesto potpredsjednika parlamenta Srpske, ali ne može se na to vezati dogovor o Savjetu ministara, jer je to završeno.

On je rekao da ne može ići dogovor na dogovor i uvijek ispočetka da se nešto dogovara, jer je to završena priča, te da očekuje da Mlađen Božović iz DNS-a bude imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

– Sada Bošnjaci hoće da uslovljavaju imenovanje Božovića, koje očigledno nema nijedan problem, sa ponovnim imenovanjem Bratića na mjesto potpredsjednika Skupštine – izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je rekao da su dogovor na nivou Savjeta ministara i raspodjela pozicija završeni, ali da je zahtjev Bošnjaka ako žele razgovarati da se Bratić vrati na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine legitiman, kao što je legitiman i zahtjev da SNSD ima potpredsjednika FBiH.

Pres Izvršnog komiteta SNSD-a

Pratite #UŽIVO pres Izvršnog komiteta SNSD-a na našoj FB stranici #RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Friday, January 24, 2020

Dodik je rekao da u Savjetu ministara niko ne može biti optimističan, kao što ni on sam nije optimističan u Predsjedništvu BiH, jer je BiH jedna depresivna struktura.

Komentarišući izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da je novoizabrani Savjet ministara loše počeo mandat u, kako je rekao, krnjem sastavu, bez optimizma i potencijala, Dodik je rekao da Savjet ministara prije svega nije vlada i kao takav je uzurpirao mnoga mjesta Predsjedništvu i entitetima na šta nema prava i to će zahtijevati određenu vrstu rasprave.

Odgovarajući na pitanje šta misli o inicijativi da se povećaju plate u zajedničkim institucijama, Dodik je rekao da je protiv povećanja plata na zajedničkom nivou, jer je tu ogromna potrošnja i zaposleno 23.000 ljudi, dok je 2000. godine to bilo tri hiljade.