Dodik: Budućnost srpske omladine je u Republici Srpskoj, a ne u BiH

14
Foto: Klix.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas na Jahorini da budućnost srpske omladine nije u BiH nego u Republici Srpskoj.

Dodik je istakao da je Republika Srpska ta koja treba da bude mjesto okupljanja, te smatra da bi BiH trebalo da se raziđe na miran način.

Za posljednje izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Dodik je rekao da „njegov zarobljeni um ide za tim da su zapadnjaci protiv Rusa“, a da BiH nešto gubi zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

– Ja mislim da mi dugoročno dobijamo. Mi nećemo uvesti sankcije Rusiji, kao što oni trče da se podmetnu svagdje, mi ne želimo da na taj način gledamo svijet. Rusija je naš i ekonomski i politički partner – istakao je Dodik.

Dodik je naveo da Republika Srpska ne želi da prekine saradnju ni sa zemljama EU, ali da nije problem ako oni žele da je prekinu.

– Ovo više govori o tome da to što Džeferović govori jeste da je BiH neodrživa – istakao je Dodik.

On se usprotivio učestalim pokušajima većeg broja sarajevskih političara da majorizuju i Srbe, kao i Hrvate, i tako ugroze zajednički opstanak konstitutivnih naroda u BiH, suprotno Dejtonskom sporazumu.

– Nas odavde niko neće otjerati ni pomjeriti, jer Republika Srpska je država, koja može da se brani i kojoj ne treba i ne smije da se prijeti. Ovdje rata neće biti. Republika Srpska ima svoju teritoriju, političku i institucionalnu vlast, uključujući stanovništvo, i to je, u po međunarodnim standardima država – pojasnio je Dodik.

On je dodao da Srpska ništa ne želi od Federacije BiH, ali da je boli to što u tom entitetu Srbi žive loše.

– Republika Srpska je neupitna stvar, a prije će biti da će nestati BiH. Republika Srpska nije sama, nikad nije bila jača i nikad bolje nije stajala i nikada nije kao danas imala svoje prijatelje u regionu i svijetu – zaključio je Dodik.