Dodik čestitao Orbanu, Bardelu i Slobodarskoj partiji Austrije na izbornoj pobjedi

9
Foto: AP Photo/Radivoje Pavicic

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je mađarskoj partiji Fides, francuskoj partiji Nacionalno okupljanje i Slobodarskoj partiji Austrije pobjedu na izborima za Evropski parlament.

– Čestitam stranci Fides i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na pobjedi na izborima za Evropski parlament! Čestitam i na pobjedi ostvarenoj na lokalnim izborima u Mađarskoj – napisao je Dodik na društvenoj mreži „Iks“.

Dodik je lideru Nacionalnog okupljanja Žordanu Bardeli i ovoj partiji čestitao na istorijskoj pobjedi na izborima za Evropski parlament.

Prvi rezultati pokazuju da će Fides i njegovi saveznici iz Demohrišćanske stranke osvojiti 11 mjesta u Evropskom parlamentu sa 44,2 odsto glasova.

Francuska stranka Nacionalno okupljanje, čiji je nekadašnji lider Marin Le Pen, osvojila je 31,47 odsto glasova na jučerašnjim izborima za Evropski parlament, dok je stranka Preporod predsjednika Emanuela Makrona osvojila 14,56 odsto.

Slobodarska partija Austrije pobijedila je na izborima za Evropski parlament, osvojivši prema preliminarnim podacima 25,5 odsto glasova. Na drugom mjestu je Narodna partija sa osvojenih 24,7 odsto glasova.