Dodik: Dan Republike neupitan, sarajevski Srbi najveći stradalnici u prošlom ratu

10
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srbi neće odustati od obilježavanja 9. januara – Dana Republike, te da nijedna sudska odluka ne može promijeniti tu činjenicu.

Dodik je nakon polaganja vijenaca na Vojničkom groblju „Mali zejtinlik“ na Sokocu povodom obilježavanja Dana Republike istakao da je tu sahranjeno 949 vojnika ove regije koji su stradalih u borbi za Republiku Srpsku.

– Sarajevski i romanijski Srbi su najveći stradalnici u prošlom ratu i zato se ovdje okupljamo svake godine na Dan Republike i odajemo poštu i počast ljudima koji su branili, odbranili i stvorili Republiku Srpsku. Zato je važno biti na Sokocu sa nadahnućem, željom i zahvalnošću za jačanjem i izgradnjom Srpske – izjavio je Dodik.

On je rekao da se predstavnici institucija Srpske i Srbije kada dođu na Sokolac prisjete svih ovih porodica, te da je zahvalan opštini Sokolac i resornom ministarstvu koji planiraju i održavaju na ovaj dan ovu manifestaciju.

Dodik je poručio da je, uprkos protivljenju iz FBiH i pojedinih međunarodnih krugova, kao i odluci Ustavnog suda BiH, dan osnivanja 9. januar 1992. neupitan jer je tog dana osnovana Republika Srpska koja je međunarodno priznata kao jedan od entiteta koji čini BiH.

– Ne može nijedna sudska odluka promijeniti tu činjenicu. Lakše je da taj sramni Ustavni sud promijeni tu odluku. Srbi neće odustati od obilježavanja 9. januara – Dana Republike o kojem je odluka donesena na Palama, a običan narod i njihovi predstavnici određuju koji su datumi i nacionalni praznik koji oni obilježavaju – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je okupljanje oko 9. januara nakon te odluke Ustavnog suda daleko veće nego što je bilo do tada, jer Srbi neće prihvatiti i dozvoliti da im se na administrativan način kreira istorija.

– Istorija se desila i ne može niko promijeniti datume koji su se desili. Devetog januara je donesena odluka o formiranju Republike, a 28. februara donesen je Ustav Republike i tada nije bilo sukoba. Poslije toga se desilo nekoliko sjednica Skupštine BiH. Bio je miran period u kome je Republika Srpska stvorena – podsjetio je Dodik.

Dodik je naveo da nekima ne smeta datum 9. januar nego godina kada se to desilo, prije oružanih sukoba.

On je podsjetio da su oružani sukobi u BiH nastali nakon referenduma koji su održali Muslimani i Hrvati da se otcijepe od Jugoslavije.

– Sada je sve jasno. Mi Srbi smatramo da je 9. januar nedodirljiv, a u Sarajevu žele da to po svaku cijenu nametnu srpskom narodu. Međutim, to je nemoguće – ocijenio je Dodik.

Dodik je naglasio da 9. januar ostaje Dan Republike kada će predstavnici Republike Srpske, Srbije i mnogi članovi različitih organizacija uvijek doći na „Mali zejtinlik“ i odati poštu stradalim vojnicima.

On je je rekao da ovo srpsko groblje treba da bude mjesto sa kojim će se upoznati mlade generacije kako bi znale da su upravo mladi ljudi stradali braneći slobodu.

Povodom obilježavanja Dana Republike, vijence na spomen-krst na ovom groblju gdje je sahranjeno 949 srpskih boraca položili su i izaslanik srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Boško Tomić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, te ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Srpske Siniša Karan, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić.

Poštu su polaganjem vijenaca odali i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir i ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić.

Cvijeće na spomen-krst položili su Darko Mladić, sin generala Ratka Mladić, kao i Sonja Karadžić Jovičević, kćerka prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića.

Poštu su odale i delegacije poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, predstavnici Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije, saveza opština i gradova Republike Srpske, kao i Ministarstva odbrane i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka i Oružanih snaga BiH, te nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vojničko spomen-groblje „Mali Zejtinlik“ nastalo je egzodusom Srba iz Sarajeva i okoline, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u novembru 1995. godine, kada su porodice sa tog područja ponijele i zemne ostatke poginulih srpskih boraca i prenijele ih na područje opštine Sokolac.

Republika Srpska danas proslavlja Dan Republike i 31 godinu postojanja, svečanim defileom u Istočnom Sarajevu.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.