Dodik: Dan Republike treba da se slavi bez obzira na prijetnje

11
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da 9. januar treba da se poštuje i slavi bez obzira na prijetnje koje je i danas dobio.

– Dan Republike je nesumnjiva činjenica, ja neću da ustuknem, mi nećemo da se povučemo – rekao je Dodik na proslavi Dana Republike u Brčkom.

On je istakao da Srpska nije zemlja iz inata već narodna, slobodna i zagledana u budućnost, ali svjesna sebe i svoje istorije.

– Sloboda je ključna riječ srpskog naroda – rekao je Dodik i pozvao Srbe da čuvaju svoju porodicu, kulturu, vjeru i krsnu slavu, ali i Republiku Srpsku, kao garanta slobodnog života srpskog naroda.

Ističući da su Srbi u Brčkom za Srpsku jednaki svim građanima Republike Srpske, Dodik je najavio velike projekte izgradnje trase auto-puta na ovom području koje je Srpska spremna da finansira, kao i na izgradnju gasovoda koji bi obezbijedio jeftin energent.

– Volimo Republiku Srpsku i čuvajmo svoj identitet i slobodu – zaključio je Dodik.

Foto: SRNA

Obilježavanju Dana Republike u Brčkom prisustvali su i premijer Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik, te ministar pravde Miloš Bukejlović, ministar eneregetike i rudarstva Petar Đokić i ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, kao i poslanici u Narodnoj skupštini i parlamentu BiH, čelnici distrikta i brojni građani.

Milić: Srpska da jača i da bude vječna

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić poželio je na 31. rođendan Republike da Srpska jača i da bude vječna i istakao da se, uprkos specifičnom statusu distrikta, Srbi u Brčkom ne odriču svog identiteta.

On je dodao da je proslava 9. januara izraz ljubavi i patriotizma, plebiscit, te pozvao sve na tolernciju i uvažavanje.

– Republika Srpska je rođena 9. januara i svako osporavanje kontinuiteta je pravno neutemeljeno, Dan Republike se ne slavi samo tamo gdje nema Srba – rekao je Milić i odbacio sve pokušaje revizije istorije.

Milić je zahvalio Srpskoj, njenim institucijama i rukovodstvu za podršku Brčko distriktu u brojnim značajnim projektima za bolji život građana.

Koprivica: Slobodna i nedjeljiva Republika Srpska oličenje sigurnosti za srpski narod u BiH

Besjednik na svečanoj akademiji Časlav Koprivica je rekao da je sloboda ključni preduslov opstanka Srba zapadno od Drine, a slobodna i nedjeljiva Republika Srpska oličenje sigurnosti za srpski narod u BiH.

Proslavljanje Dana Republike, kako je naveo, ne znači opstajanje u prošlosti, nego brigu i za buduće naraštaje, da im se ne ponove stradanja.