Dodik: Donacija respiratora za opremanje još 400 kovid mjesta

20
Foto: Aleksandar Vučić/Facebook

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za bratsku brigu i pomoć Republici Srpskoj i današnju donaciju 30 kliničkih i pet transportnih respiratora i dodatnu medicinsku opremu neophodnu za borbu protiv virusa korona.

– Zatražio sam pomoć od Vučića jer je u Republici Srpskoj sve veći broj zaraženih i onih koji trebaju hospitalizaciju i ovi respiratori su nam potrebni za opremanje dodatnih 400 mjesta za kovid pacijente – naveo je Dodik.

On je rekao novinarima da je u Srbiji protiv virusa korona do sada vakcinisano i više od 15.000 ljudi iz Republike Srpske, što je ogromna pomoć Srpskoj.

Dodik je ocijenio da je Srbija pokazala liderstvo u regionu u borbi protiv virusa korona i da kontinuirano pomaže i Republici Srpskoj.

– Srbija pokazuje liderstvo u sprovođenju mjera u ovoj krizi i ne samo da je osposobljena i da je obezbijedila svojim građanima ono što je potrebno, nego pomaže i regionu, kontinuirano Republici Srpskoj i nedavno i Federaciji BiH – istakao je Dodik.

Foto: Aleksandar Vučić/Facebook

On je podsjetio na veoma značajnu pomoć Srbije Srpskoj od početka korona krize, navodeći da je sada situacija u Republici Srpskoj na najvećem nivou po broju zaraženih i onih koji smrtno stradaju i da se čini sve što što je moguće da se to zaustavi.

– Razgovarao sam danas sa Vučićem o mogućnosti korištenja i kapaciteta u Srbiji, sve je to stavljeno na raspolaganje i to je ta bratska briga i pomoć zahvaljujući opredjeljenju predsjednika Srbije i njegovog tima i na tome im hvala – poručio je Dodik.

Navodeći da je Republika Srpska do sada dobila 40.000 vakcina „sputnjik ve“ i da će u ovoj nedjelji dobiti još toliko, kao i da očekuje dolazak kineskih vakcina, Dodik je rekao da vakcine iz „Kovaks“ programa još nisu stigle, mada ih je Republika Srpska u decembru prošle godine platila više od 6,5 miliona evra u okviru tog globalnog projekta.

Foto: buducnostsrbijeav/Instagram

Dodik je najavio da će oprema koju je Srbija večeras poklonila Srpskoj biti smještena u centralno skladište u Banjaluci, a potom raspoređena zdravstvenim centrima u Slatini, Gradišci i Prijedoru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku 30 kliničkih respiratora, pet transportnih respiratora i 10.000 maski za Republiku Srpsku.

Primopredaja donacije obavljena je u industrijskoj zoni u Krnješevcima kod Stare Pazove.