Dodik donirao prvačićima maske sa grbom Republike Srpske

179
Foto: Argumenti.rs

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u saradnji s Republičkom upravom Civilne zaštite, podržao je inicijativu da za sve prvačiće u Republici Srpskoj budu izrađene zaštitne maske, koje su dostavljene svim školama u Srpskoj prije početka školske godine.

Riječ je o Dodikovoj donaciji, a maske sa grbom Republike Srpske su podijeljene u nastojanju da se širi svijest o potrebi zaštite najmlađih školaraca.

– Želimo da u vrijeme epidemije širimo osjećaj odgovornosti. Vjerujemo da će to njima biti interesantno jer se na svim maskama nalazi grb Srpske. Vjerujem da će ih koristiti za zaštitu svog i zdravlja njihovih roditelja, nastavnika i svih zajedno – rekao je Dodik.

On je zahvalio Republičkoj upravi Civilne zaštite koja je pomogla u realizaciji ove ideje.

Foto: SRNA

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da je po ideji srpskog člana Predsjedništva BiH ova uprava, u saradnji sa „Sana Lineom“ iz Kozarske Dubice, uspijela da uradi zaštitne maske za sve prvačiće.

Novitović je naveo je 10.000 zaštitnih maski dostavljeno u 206 škola prema spisku koji je dostavilo Ministarstvo prosvete i kulture.

– Maske mogu da se peru, pamučne su i ekološka boja je na njima. Najbitnije je da se i u svijesti djece izgradi odgovornost. Ovo je primjer da zajedničkim snagama moramo djelovati u svim aktivnostima za sprečavanje širenja virusa korona u Srpskoj – naglasio je Novitović.

U osnovne škole upisano je 9.099 prvačića, a najviše ih je u Osnovnoj školi (OŠ) „Branko Radičević“ u Banjaluci, gdje će prvi razred pohađati 239 đaka, dok je u OŠ „Josif Pančić“ u Kozici, opština Oštra Luka, upisan samo jedan prvačić.