Dodik: Dosta žuči se prosipa na nepotrebne teme

19
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da se dosta žuči prosipa na gotovo nepotrebne teme u BiH, te istakao da nije spreman da za Republiku Srpsku žrtvuje mir, ali je spreman lično da se žrtvuje za Srpsku.

„To želim da poručim svima. Nikakvi sukobi nisu potrebni“, rekao je Dodik nakon susreta u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je naveo da je situacija u BiH složena i predstavlja kulminaciju raznih događaja u prošlosti, situacija u kojoj Ustavni sud oduzima poljoprivredno zemljište Srpskoj, nakon ranijih odluka da ukine Dan Republike, da promijeni grb ili učini sve da devastira prava, zamrzne imovinu Srpskoj.

„Nakon svega toga došle su i odluke o statusu poljoprivrednog zemljišta i šuma, odluke Ustavnog suda gdje imaju tri stranca i dva Bošnjaka, koji čine većinu“, rekao je Dodik.

Današnje stanje je takvo, kaže Dodik, da je Republika Srpska, kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, pa i Aneksa 4 Ustava BiH, razvlašćena po pitanju poljoprivrednog zemljišta i šuma.

„A to nije urađeno i prema Federaciji BiH, niti prema distriktu Brčko, kojem su posebnom odlukom Ustavnog suda dodijeljeni zemljište i šume kao vlasništvo distrikta, mada je taj distrikt vlasništvo dva entiteta“, podsjetio je Dodik.

On je istakao da je kulminiralo mnogo stvari, zajedno sa nametanjem nekih odluka visokog predstavnika, a kasnije unilateralnim odlukama da se učestvuje na Generalnoj skupštini UN bez saglasnosti Predsjedništva i niz drugih sastanka gdje se odlazilo bez dogovorenih političkih stavova, pa do samovoljnog otkazivanja vojne vježbe Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH uoči same realizacije.

Dodik je naglasio da je sve to kulminiralo odnose u BiH do mjere da oni moraju da se počnu rješavati na pravi način ili da ta zemlja ne uspije da funkcioniše.

Srpski član Predsjedništva BiH je naveo da je upoznao Vučića da je Republika Srpska u gotovo nemogućoj atmosferi pritiska dala saglasnost da se ukine Vojska Republike Srpske i da se formiraju Oružane snage BiH.

„Svi napori kasnije da se ta situacija prenese u Ustav BiH nisu uspjeli i današnja situacija je takva da Ustav BiH ne prepoznaje nadležnost BiH za odbranu, tako da tu nema prostora ni za vojsku“, objasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, apsolutno je jasno da su kulminacija negativnih i nepovoljnih događaja po srpski narod i Republiku Srpsku doveli do reakcije.

„Mi ćemo nastaviti sa našim aktivnostima“, rekao je Dodik i dodao da razgovara sa Vučićem o tome i sa nekim drugim svojim prijateljima iz međunarodnog sektora, te opet zajedno sa Vučićem, kako bi došli do određenih najboljih procjena.

On je naveo da je Republika Srpska povrijeđena, da se razvlašćuje upornom silom i primjenom bezočne puzajuće sile od međunarodnog faktora koji funkcioniše u BiH, a na kraju je BiH dobila čovjeka koji se predstavlja kao visoki predstavnik, a kojeg nije imenovao Savjet bezbjednosti UN.

„To je potpuno konfuzna situacija u kojoj niko ne želi da sjedne i da pregovara i razgovara, nego se samo čuju galame ne samo iz Sarajeva, nego i nekih velikih koji se potpuno usput bave nama o tome kako je situacija do te mjere zaoštrena da su mogući sukobi“, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je visoki predstavnik nametnuo zakone u vezi sa vojskom, sudom i tužilaštvom, a da na to nije imao pravo.

On je podsjetio da je na nedavnoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta šest Bošnjaka tužilaca glasalo da se smijeni glavni tužilac Hrvat, a nijedan Hrvat i Srbin tužilac nisu za to glasali.

„Bošnjaci žele da ovladaju sudskom vlašću koja će na rigorozan način primjenom sile, procesima i drugim, pokušati da upravljaju političkim procesima u budućnosti“, rekao je Dodik.