Dodik: Drago mi je ukoliko Tužilaštvo BiH preduzima mjere u vezi sa izdavanjem viza u Ambasadi BiH u Pakistanu

12
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da mu je drago ukoliko Tužilaštvo BiH preduzima mjere u vezi sa izdavanjem viza u Ambasadi BiH u Pakistanu za osobe iz zemalja visokomigracijskog rizika.

– O tome sam javno govorio, takve ocjene su iznesene i mogu samo da kažem da mi je drago ukoliko tužilaštvo preduzima te mjere – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci na pitanje da prokomentariše vijest da je bivši ministar inostarnih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak saslušan u svojstvu svjedoka u Graničnoj policiji BiH u vezi sa slučajem izdavljanja viza.

Dodik je dodao da ono što se čulo i što je vidljivo iz stenograma (sa sastanka ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića i članova Predsjedništva BiH) i što je on čuo bio znak za veliku uzbunu, ali da toga nije bilo u bošnjačkoj političkoj eliti.

– Dakle, javnost se mogla upoznati sa svime onim što je rečeno. Ja samo mogu da kažem da su navodi u onome što se predstavlja kao stenogram tačni i da sam sve čuo svojim ušima. Nije uopšte bilo zgodno to slušati – naglasio je Dodik.

On je naveo da smatram da je Fahrudin Radončić i podnio ostavku upravo iz tog razloga, što nije bilo uzbune od SDA i drugih u Sarajevu, te da je sam Bakir Izetbegović odlučio da ne dijeli sudbinu tih informacija.

Mediji su objavili da je bivši ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak saslušan u svojstvu svjedoka u Graničnoj policiji BiH u vezi s izdavanjem viza u Ambasadi BiH u Pakistanu.

Crnadak je izjavu dao u svojstvu svjedoka zbog istrage koju sprovodi Tužilaštvo BiH o izdavanju viza za ulazak u BiH za osobe iz zemalja visokomigracijskog rizika.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić koji je podnio neopozivu ostavku na tu pociziju istakao je da je bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović objavio saopštenje u kome se ograđuje od njega i njegovih izjava kada je riječ o ambasadoru Pakistana u BiH.

Prema stenogramu sa sastanka Radončića i članova Predsjedništva BiH, koji je objavio ATV, dominirala je komunikacija između Radončića i Džaferovića.

Radončić je zamolio Džaferovića da ubuduće kada prima strane diplomate nađe kod sebe kapacitet i raspita se o problemu.

– Ako niste htjeli kod mene, Vaš član porodice upravo vodi migracije kao pomoćnik ministra. I mislim da smo ovdje kao država uradili jednu potpuno nediplomatsku stvar da jedan strani ambasador ima veća prava kod vas trojice kao kolektivnog šefa države nego ja. Takođe tražim i molim vas da od Minsitarstva spoljnih poslova, vidite šta je uradio ambasador Pakistana – rekao je Radončić.