Dodik: Džaferović učešćem na ukrajinskom Samitu o Krimu krši Ustav BiH

36
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da su pravila jasna i da istupi članova Predsjedništva i iznošenje stavova moraju da se utvrde u skladu sa odlukom Predsjedništva, te da se iznosi samo ono što je definisano na sjednici.

Dodik kaže da je na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH glasao protiv učešća predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na onlajn Samitu o međunarodnoj krimskoj platformi koji organizuje Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine, te da nije usaglašeno njegovo djelovanje.

– Po saznanju da je Džaferović dobio ovaj poziv, tražio sam vanredno sazivanje sjednice članova Predsjedništva BiH, koja je juče i održana. Ranije kada smo dobili najavu za takvo nešto, rečeno je da se obavezno mora održati sjednica i da se zauzme stav. Džaferović nije našao za shodno da to učini – navodi Dodik.

Dodik je ponovio da predsjedavajući Predsjedništva BiH nema ni jednu drugu ulogu osim da tehnički zakaže sjednicu.

– Nije našao za shodno da postavi na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH, nego sam ja po saznanju tražio da se održi vanredna sjednica i to je sada učinjeno. Sa jednom tačkom – učestvovati ili ne učestvovati – rekao je Dodik.

Ističe da je jasno da Džaferović i (hrvatski član Predsjedništva BiH) Željko Komših jedinstveno i koordinisano djeluju.

– Ono što je važno, jeste da smo mi održali sjednicu i da smo iznijeli naš stav. (Ministarka spoljnih poslova) Bisera Turković, Džaferović i muslimani počeli su da mijenjaju raniju praksu i propisana pravila, gdje pokušavaju da dovedu situaciju do svršenog čina. Nema niti jedne odluke za njegovo učešće, on krši Poslovnik o radu, krši Ustav BiH… Sve to dovoljno govori o BiH – navodi Dodik.

Istakao je da u BiH koriste ukrajinsku krizu kako bi se dodvorili strancima, a prije svega zapadnjacima, a kako bi, navodi Dodik, još više problematizovali situaciju u BiH i sve što je uradio SDA tražeći mnoge promjene.

– Objasnio sam i (visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku) Žozepu Borelju o čemu se radi i rekao da su sve to prazne priče. Sada su vjerovatno izgubili živce pred izbore, pa pokušavaju ranim dokumentima nametnuti drugima ono što žele. Sve to govori da je to antidejtonsko djelovanje. Ono što SDA traži je antidejtonsko – rekao je Dodik.

Ističe da Srpska želi svoje ustavno pravo i ništa više.

– Nije moguće nikako drugačije djelovati. Neće se pomjeriti ništa – kaže Dodik.