Dodik: Ekonomija odavno nije zavisila od globalne politike kao danas

13
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ekonomija odavno nije zavisila od globalne politike kao danas, te naveo da određene zemlje, prateći politike koje kreira Zapad, uvođenjem sankcija Rusiji ostaju bez jeftinih energenata.

Dodik je na centralnom intervjuu „Jahorina ekonomskog foruma“ naveo da su energenti bazični za rast ekonomije što se najbolje pokazuje na primjeru Njemačke, koja je imala jeftine ruske energente, a bile su potrebne samo dvije do tri godine bez njih da Njemačka ekonomija padne.

– A onda i naši proizvođači koji izvoze u Njemačku imaju problem – ukazao je Dodik.

Govoreći o inicijativi „Otvoreni Balkan“, Dodik je naveo da je BiH u situaciji političke zarobljenosti zbog toga što jedan njen dio ne želi da se priključi ovoj inicijativi, jer razmišlja da je to projekat kojim dominira jedna nacionalna grupa.

– Ali, nije tako, jer postoji nekoliko nacija koje su zastupljene u tom projektu – naglasio je Dodik.

On je rekao da je ekonomska situacija u BiH bolja od političke, koja je, kako je naveo, teško objašnjiva i ljudima koji žive u BiH.

– Ekonomija je ta koja pokazuje rast i ove godine imamo rast prihoda, BDP-a, a ekonomija Republike Srpske je na niskom stepenu zaduženosti – naglasio je Dodik i dodao da je stopa zaduženosti Srpske 31 odsto.

Dodik je rekao i da je prošlost regiona teška, te da opterećuje mnoge procese, ali da region mora da shvati da se mora učiniti što više pogodnosti za ekonomiju, jer ako nema ekonomije, ne može se razvijati ni život.