Dodik: EU ne reaguje na pravi način na pandemiju virusa korona

25
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da EU ne reaguje na pravi način na pandemiju virusa korona i da se pojavom ove krize pokazala sva nesposobnost EU da reaguje, ali se ljutila na sve koji su govorili da se nije snašla.

– Danas smo čuli da ne možemo da dobijemo vakcine iz EU zato što to njima treba, imaju probleme u funkcionisanju i mi evo ništa ne komentarišemo. Ta ista EU je bukvalno generalisala, bar što se tiče tamo nas, sve ono što se dešava, proizvodi, radi, i pokušava da kontroliše više nego lokalna vlast – rekao je Dodik.

On je ukazao da je odjednom sada poruka BiH – „mi imamo svoje probleme vi se snalazite kako znate i umijete“.

– Nažalost, mi vidimo da EU ne reaguje na pravi način i ja sam prije nekoliko dana u razgovoru sa nekim njihovim važnim ljudima čuo njihovo objašnjenje – sačekajete mi ćemo to sve popraviti – rekao je Dodik u Staroj Pazovi.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

On je postavio pitanje, šta to treba da se čeka.

– A šta čekamo? Kad više ne bude trebalo vakcina u Evropi onda će nam obimno nuditi da mi uzmemo. Ali, ono što nama danas treba jeste vakcina i oni su to monopolisali – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da su oni kroz razne procese privatizacije uništili sve u regionu što je moglo da se bavi time, jer su nametali sistem u kome se moralo biti potpuno zavisno.

Dodik se saglasio sa ocjenom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je potrebno biti stabilna, politički snažna, nezavnisna zemlja da bi mogli da imate prijatelje.

– Na što vam izgleda BiH gdje mi živimo? Ni na šta. Ništa ne možete da odgovorite – rekao je Dodik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

On je napomenuo da u Sarajevu prije mjesec – dva nije smjelo da se pomene ruska vakcina protiv virusa korona „sputnjik“ zato što se samo pričalo o negativnom ruskom uticaju.

– Kako su oni smjeli, koji su poltroni Americi, EU, da kažu – kupujemo ruske vakcine, kada se opšta propaganda u Evropi i Americi vrši protiv ruske vakcine. Sada kad je došlo do toga da nema ništa, onda su dobre i ruske vakcine, pa blefiraju. Ja bih volio da oni včeeras dobiju rusku vakcinu, biće i nama lakše, jer svi naši prostori su zbog ekspanzije virusa u Federaciji sada ugroženi – rekao je Dodik.

On je istakao da su ovo veoma teška složena vremena i poručio da je Srbija ne samo pokazala liderstvo unutar Srbije u upravljanju krizom, nego se pokazala kao važan, odlučujući faktor u regionu i značajniji u Evropi, a vijest je i na globalnom nivou.

– Ovo je nešto što daje sigurnost svakom čovjeku, ne samo Srbiji nego i nama u Republici Srpskoj, Nisam ja znao za ovo, da sam znao ja bih tražio večeras 50 respiratora – rekao je Dodik.