Dodik: Evropski parlamentarci zahtjev za sankcije obnavljaju svake godine

10
Foto: mdodik.official/Instagram

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je zahtjev evropskih parlamentaraca da mu budu uvedene sankcije zbog toga što istrajava na zaštiti interesa Republike Srpske isti kao i prošle godine, te naveo da ne postoje nikakvi razlozi za konflikt sa EU i da on samo želi da Srpska bude vidljiva.

– Oni to obnavljaju svake godine. Parlamentarni život treba poštovati svuda, pa i Evropsku uniju (EU) koja ima svoje interese. Što se mene lično tiče mislim da nema nijedan razlog za konflikt između mene i EU – rekao je Dodik večeras novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je naglasio da je njegova politika približavanje EU, ali pod uslovom da Republika Srpska bude vidljiva u kapacitetu koji ima u Ustavu, i koji ima u mehanizmu koordinacije i da tu ne vidi nijedan problem.

– Ako oni žele da to dovedu u pitanje, neka izvole – poručio je Dodik i dodao da više nema smisla da komentariše parlamentarce.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH Romeo Franc i stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel danas su u zajedničkoj izjavi osudili, kako navode, „neustavno obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara“ i pozvali na uvođenje sankcija predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.